covid kriza

SDP-ovci nezadovoljni Vladinom odbijenicom: Od Domovinskog rata nismo bili u situaciji koja više zahtijeva nacionalno suglasje

05.11.2020 u 11:21

Bionic
Reading

SDP-ovi članovi saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku izrazili su u četvrtak nezadovoljstvo što su vladajući na sjednici tog odbora odbili sve njihove prijedloge, ocijenivši kako od Domovinskog rata nismo bili u situaciji koja više zahtijeva nacionalno suglasje

"Od Domovinskog rata nikada u Hrvatskoj nismo imali ni u jednom sektoru situaciju koja bi više zahtjevalo nacionalno suglasje nego što je slučaj kojeg imamo sada. Kada je zdravstvena i epidemiloška situacija do te mjere dramatično pogoršana - o čemu svjedoče i druge zemlje koje poduzimaju mnogo radikalnije od Hrvatske, mi nismo u stanju postići minimalni konsenzus oko toga što bi jedan odbor nacionalnog parlamenta, zadužen za resor, mogao zatražiti i preporučiti nosiocima izvršne vlasti", izjavio je Davorko Vidović na konferenciji za novinare.

Dodao je i kako u njihovim preporukama zaključaka o stanju u zdravstvu nije bilo ničega spornog niti politikanstva.

Izrazio je žaljenje što, kako je rekao, postoji tendencija u vladajućoj većini da se politički na različite načine koristi i zloupotrebljava COVID kriza i ne pokazuje širinu koju je po tom pitanju pokazala oporba.

Vidović je izrazio nadu da, bez obzira što na saborskom odboru nisu prošli njihovi prijedlozi kao zaključci tog saborskog odbora, da će oni ipak biti usvojeni i da će se uspostaviti mehanizmi strateškog rješavanja problema u zdravstvenom sustavu.

Nezadovoljstvo što na jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku članovi vladajuće većine odbili sve njihove prijedloge poboljšanja zdravstvenog sustava, predsjednica tog Odbora Renata Sabljar-Dračevac.

Navela je da je ukupan dug zdravstvenog sustava 13,83 milijarde kuna. Također, iz državnog proračuna HZZO-u se ne uplaćuje iznos od oko tri milijarde kuna godišnjeg prihoda po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, dodaje.

Sabljar-Dračevac tvrdi i da je borba protiv pandemije koronavirusa samo deklarativna a sustav Covid bolnica nije kvalitetno organiziran kao što bi trebao biti.

Navela je i kako su od vladajućih tražili da naprave plan sanacije dugova u zdravstvu te im ga dostave u roku od mjesec dana te ih se jednom mjesečno o tome izvještava. No, kaže, članovi odbora iz vladajuće većine o tome nisu htjeli ni raspravljati.

Ističući kako zdravstvo mora biti pitanje nacionalnog konsenzusa i nadstranačko pitanje, Andreja Marić rekla je da su svjesni svih problema u tom sektoru te su svojim prijedlozima željeli pomoći vladajućima kako bi se zemlja izvukla iz sadašnje teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.