uoči rasprave

Grbin o poreznoj reformi: Zna li Vlada što radi? Reforma će dovesti do velikog rasta nejednakosti u društvu, najviše će dobiti bogati

05.11.2020 u 10:49

Bionic
Reading

Uoči saborske rasprave o rebalansu državnoga proračuna zastupnik Peđa Grbin (SDP) pozvao je u četvrtak Vladu da još jednom razmotri svoju odluku o petom krugu porezne reforme kako državu ne bi "dovela u goru situaciju od sadašnje"

Zna li Vlada što radi, reforma će dovesti do velikog rasta nejednakosti u društvu, najviše će dobiti bogatiji, a većina građana neće dobiti ništa, ustvrdio je Grbin u Hrvatskom saboru koji danas treba raspraviti Vladin prijedlog rebalansa proračuna.

Istaknuo je da će predložena reforma dovesti do nefunkcioniranja države i lokalne samouprave, pa pozvao Vladu da je još jednom razmotri, upućujući pritom i na preporuke Povjerenstva za fiskalnu politiku.

Njegove tvrdnje odbacio je Branko Bačić (HDZ), kaže da je Vlada ranijim poreznim reformama radnicima povećala plaće, te gotovo dva milijuna obveznika oslobodila "škara poreza na dohodak".

Vlada sada ide korak dalje, čime se doprinosi rastu plaća, rekao je Bačić koji je naglasio kako se rebalansom omogućava učinkovita borba protiv covida-19, te potpora gospodarstvenicima da očuvaju radna mjesta, osiguraju likvidnost i nastave poslovne aktivnosti.

  • +7
Sabor je 4. sjednicu nastavio raspravom o rebalansu proračuna RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Iz rebalansa se jasno može iščitati da smo se na početku koronakrize postavili ispravno, na najveću razinu podigli zdravstveni sustav, rekao je HDZ-ov zastupnik.

Njegovo mišljenje ne dijeli Miro Bulj (Most). Ispada kao da je Vlada omogućila da teče med i mlijeko, kolega je samo zaboravio reći da građani trebaju nabaviti dvije bačve, jednu za med, jednu za mlijeko, izjavio je.

I jedna bačva s opomenom za Vas, odgovorio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, objašnjavajući mu da je koristio krive poslovničke alate.

Vlada je sa sjednice u četvrtak Saboru uputila četiri zakonska prijedloga iz petog kruga porezne reforme, kojima predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna.