sve po zakonu

Vidović Krišto podnijela više kaznenih prijava zbog požara u Osijeku

13.10.2023 u 12:27

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) izvijestila je u petak da je zbog požara u tvrtki Drava International u Osijeku uputila Državnom odvjetništvu nekoliko kaznenih prijava

"Uputila sam kaznenu prijavu glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek protiv vlasnika tvrtke Drava International Zvonimira Bedea, državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva Mile Horvata, glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića i ravnatelja civilne zaštite Damira Truta", kazala je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Saboru.

Smatra da požar u Osijeku nikada ne bi bio tolikih razmjera da su Ministarstvo gospodarstva, Državni inspektorat i civilna zaštita radili svoj posao i po zakonu.

U svakoj uređenoj državi požar kao onaj u Osijeku bio bi razlog za opću mobilizaciju javnosti, ispitivale bi se sve pojedinosti koje su dovele do ekološke i zdravstvene katastrofe, a u Hrvatskoj ne događa ništa, DORH ne čini ništa i dopušta krivcima za požar da utječu na svjedoke i uništavaju dokaze, ustvrdila je.

Plenković se o osječkom požaru tek usputno oglasio

Vidović Krišto kritizirala je također izjavu premijera Andreja Plenkovića o požaru u Osijeku. „Plenković je u roku od dva sata bio na mjesta željezničke nesreće kod Novske, a razlog njegove žurne reakcije je bio njegov partner Pavao Vujnovac, kojega je tim dolaskom zaštitio od eventualnog kaznenog progona, a u slučaju požara u Osijeku, koji ugrožava zdravlje stotina tisuća ljudi, Plenković se usputno oglasio nakon šest dana sramotno ga proglašavajući nebitnim incidentom!”, rekla je.

Upozorila je da plastika koja gori enormno šteti kakvoći zraka i uzrokuje različite bolesti onima koji udišu štetne čestice. "To Plenkovića ne zanima”, dodala je.

„Plenkoviću je jedino bitno da DORH ne radi po zakonu kako bi on ostao na slobodi, ne smjenjuje šefa HEP-a Franu Barbarića jer mu Barbarić prijeti da će prokazati Plenkovićevu upletenost u korupciju – znači, Hrvatska ima ucijenjenog premijera”, zaključila je Vidović Krišto.

Lijepe riječi nije imala ni za oporbu za koju je kazala da se ne usudi suprotstaviti strukturama koje su odgovorne za požar u Osijeku i da se boji moćnika „ koji razaraju Hrvatsku”.