SUĐENJE GENERALIMA U HAAGU

Vidošević i Vedriš među svjedocima obrane

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.05.2009 21:29
  • Objavljeno 28.05.2009 u 20:54
nadan vidošević

nadan vidošević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Šuvar

Stephen Kay, odvjetnik hrvatskog generala Ivana Čermaka, izjavio je u četvrtak pred Haškim sudom (ICTY) da će obrana, u svome dokaznom postupku, izvesti svjedoke i dokaze koji Čermaka oslobađaju krivnje po optužnici što ga, zajedno s generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem, tereti za zločine u 'Oluji'

DEN HAAG - 'Obrana će izvesti dokaze koji su vrlo važni, koji su oslobađajući i koje je tužiteljstvo imalo, a nije ih predočilo sucima', rekao je Kay u uvodnoj riječi kojom je počeo dokazni postupak obrane trojice generala.

Ocijenio je da je suđenje 'dosad više zasnovano na teoriji, a ne na dokazima' i pozvao sudsko vijeće da odbaci nagađanja i sasluša svjedoke koji će pružiti cjelovitu sliku o Čermakovoj ulozi i ovlastima u ljeto 1995.

Britanski odvjetnik najavio je svjedočenje hrvatskih i međunarodnih vojnih vještaka, policijskih stručnjaka i službenika UN-a koji će dokazati da Čermakov položaj zapovjednika kninskoga zbornog mjesta nije bio vojno operativan, nego logistički, zadužen za normalizaciju civilnog života u području zahvaćenu 'Olujom'.

Najavio je saslušanje više svjedoka koji će iznijeti 'pravu istinu o Čermakovim ovlastima', o tome da nije nadzirao ni vojnu ni civilnu policiju, kao ni vojne postrojbe u tome području.

Među očekivanim svjedocima su i lokalni Srbi koji će, rekao je Kay, potvrditi da Čermak nije bio dio udruženoga zločinačkog pothvata cilj kojega je bio protjerivanje Srba, nego, naprotiv, da ih je želio vratiti kućama, otvoriti tvornice i normalizirati život.

Među svjedocima koje je spomenuo su britanski generali sir Jack Deverll i Chris Albiston, Petar Pašić, Srbin, i bivši vladin povjerenik za Knin, tadašnji hrvatski časnik za vezu Karolj Dondo, bivši dužnosnici MORH-a i hrvatskih oružanih snaga general Franjo Feldi i Pero Kovačević te gospodarstvenici Mladen Vedriš i Nadan Vidošević

Kay je u uvodnoj riječi nekoliko puta ustvrdio da Čermak nije bio ovlašten kažnjavati počinitelje zločina u 'Oluji' te ih je, kad bi za njih doznao, prijavljivao civilnoj policiji.

Civilna policija nije bila podčinjena Čermaku, nego je imala vlastitu liniju kojom su stizale obavijesti i poduzimane mjere. Od civilne policije se tražilo da obavi svoj posao i dokazi će to potvrditi, rekao je.

Za Čermakovo ponašanje u to vrijeme rekao je da 'nije bilo ponašanje čovjeka koji poriče da se to dogodilo, nego čovjeka koji želi da to prestane'. 'Činjenica da je prenosio informacije o zločinima pokazuje da ih nije poricao i namjeravao zabašuriti', rekao je Kay.

Govoreći o tome kako se Čermak nije uvijek slagao s predstavicima međunarodne zajednice o tome što se točno dogodilo i tko je počinio zločine, Kay smatra da je to 'samo neslaganje, a ne osnova za njegovu kaznenu odgovornost'.

Kao primjer 'kulture otkrivanja, a ne prikrivanja zločina' u kninskom zbornom mjestu Kay je naveo primjer zločina u Gruborima. Rekavši da za taj događaj nema izravnih očevidaca, a da su svjedoci tužiteljstva spominjali dva ubijena srpska civila, Kay je istaknuo da je upravo časnik iz Čermakova stožera izvijestio o pet ubijenih lokalnih Srba.

Britanski odvjetnik govorio je i o okolnostima u kojima je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman za zapovjednika Zbornog mjesta Knin imenovao Čermaka, poslovnog čovjeka i bivšeg ministra gospodarstva.

Pozivajući se na iskaze Borislava Škegre i Miroslava Ćire Blaževića, koji su o tome razgovarali s Tuđmanom, Kay je rekao da je bivši predsjednik znao da će u Kninu nakon 'Oluje' biti teškoća, pa mu je trebao netko tko će obnoviti gospodarstvo i normalizirati civilni život.

Iako Čermak nije bio dio uskog Tuđmanova kruga, nije s njim kartao i igrao tenis, Tuđman je smatrao da je vješt poduzetnik, s organizacijskim sposobnostima, i zbog toga ga je želio na tome mjestu, rekao je Kay citirajući Blaževića.

Kay se u uvodnoj riječi pozvao i na iskaz hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji je kao oporbeni čelnik u kolovozu i rujnu 1995. posjetio Knin i razgovarao s Čermakom.

Tada se uvjerio da Čermak nije imao vojne ovlasti i da je njegov posao u potpunosti bio civilne naravi, rekao je Kay, dodavši kako Mesić opisuje Čermaka kao čovjeka koji nije poznat po ekstremnim političkim stajalištima.

Obrana generala Mladena Markača uvodnu riječ iznijet će u nastavku suđenja u petak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi