kandidat za gradonačelnika

[VIDEO] Tomašević: Zelene površine više ne smiju biti neiskorištene građevinske parcele

20.03.2021 u 12:11

Bionic
Reading

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević (Možemo!) u subotu je obišao Trešnjevku jug te na jedinoj zelenoj površini u Vrbanima 2 najavio kako će se zalagati da se takve površine više ne smatraju neiskorištenim građevinskim parcelama nego da se njihov broj poveća

"Zelene površine u Vrbanima nestaju zbog nove stanogradnje. One ne bi smjele biti neiskorištene građevinske parcele što je prostorna politika sadašnje vlasti. Zagreb sada ima oko 12 kvadratnih metara zelene površine po stanovniku a europski prosjek je 18 metara. Zato će nam jedna od politika biti povećati broj zelenih površina u gradu a da postojeće čuvamo", rekao je Tomašević.

Predstavljena je Inicijativa udruge Zeleni Vrbani koja je prije dvije godine tražila da se zelena površina uredi u perivojni park, no Mjesni odbor je to odbio te predložio gradnju dječjeg igrališta, kakvih je već šest u okolici, rečeno je.

"Vrbani su jedan od najbrže rastućih kvartova u Zagrebu i potpuna je sramota je da 14.500 stanovnika ima jednu liječnici opće prakse koja tu praksu obavlja u prostorijama mjesnog odbora. Taj nekontrolirani rast stanovnika koji ne prati društvena infrastruktura ovdje je jedan od najboljih primjera u cijelom gradu. To je sramota i doista tako više ne možemo planirati razvoj grada", kazao je Tomašević.

Istaknuo je i kako udruga Vestigium, koja organizira niz kvartovskih događanja, pa tako i eko plac na kojemu proizvode prodaju obližnji OPG-ovi, prostor u kojemu djeluje u vlasništvu Grada plaća po tržišnoj cijeni iako se "različiti takvi prostori daju ispod tržišne cijene nizu udruga".

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

"Umjesto da se takve inicijative nagrade - kažnjavaju se. I to ćemo isto tako zaustaviti", poručio je. 

Tomašević je komentirao i jučerašnji glasovanje u Saboru te ocijenio kako je "vrlo opasan presedan kada predsjednik Hrvatskog sabora može sam odlučivati je li nešto u skladu sa zakonom i Ustavom" te ne pustiti sve u saborsku proceduru da se time bave odbori za Ustav te za zakonodavstvo i plenarna sjednice na kojoj bi zastupnici sami odlučili o tome.

Predsjednik Sabora je, smatra Tomašević, trebao pričekati odluku Ustavnog suda, a ne "tumačiti je sam unaprijed bez obzira što znamo kakva će ona biti".

Smatra kako će morati doći do kompromisa predsjednika države koji predlaže čelnika Vrhovnog suda i vladajuće većina koja ga treba izglasati.

"Frustrira zaključak koji kaže da promjena predsjednika Ustavnog suda neće značiti puno za hrvatsko pravosuđe a vidimo da je postojeći pod ozbiljnim optužbama za primanje mita. USKOK te informacije i nakon više od pet mjeseci nije ni potvrdio ni demantirao. Zato su nužne promjene u pravosuđu, a vjerujem da će predsjednik i dalje inzistirati na tome kao i mi u oporbi", rekao je Tomašević.