ESKADRILA NA GUBITKU

[VIDEO] Ruski bombarder pao već prvog dana manevara od kojih strahuje NATO

15.09.2017 u 21:33

Bionic
Reading

Već prvog dana ruske vojne vježbe 'Zapad 2017' koje se održavaju od 14. do 20. rujna u Bjelorusiji, zapadnoj Rusiji i ruskoj enklavi Kalinjingradu, ruska vojska bilježi gubitak supersoničnog bombardera koji se srušio prilikom nadlijetanja aerodroma Šajkovka na zapadu Rusije

Kako pišu specijalizirani internetski zrakoplovni blogovi, do pada bombardera došlo je tijekom simuliranja napada mornaričkog zrakoplovstva na ciljeve u Baltičkom moru.

Bombarder koji se srušio u polje nedaleko aerodroma letio je u ešalonu od šest zrakoplova istog tipa, a srećom žrtava nije bilo.

Tupoljev Tu-22M3 je, inače, nadzvučni strateški bombarder velikog doleta s promjenjivom geometrijom krila.

Tijekom Hladnog rata je obavljao zadaće strateškog bombardera i dalekometnog protubrodskog lansera raketa. Trenutno u sastavu svog zrakoplovstva, Rusija posjeduje 162 zrakoplova te njih 93 u rezervi.

Prvo borbeno djelovanje bombarder je imao u Afganistanu u razdoblju od 1987. do 1989. gdje je imao ulogu sličnu američkih Stratofortresa - bacanje velike količine konvencionalnih bombi na neprijateljske ciljeve. No, unatoč svemu njegova uloga u ratu je bila minimalna.

Tu-22M se koristio i u Čečeniji gdje je izvodio napade u blizinu Groznog, ali i u operacijama ruskog ratnog zrakoplovstva u Siriji.

Tu-22M u Siriji Izvor: Društvene mreže / Autor: RS

Vojna vježba Zapad-2017 izaziva nelagodu u susjednim zemljama članicama NATO saveza, osobito u Poljskoj, Litvi i Latviji.

U manevrima sudjeluje više od 13.000 vojnika iz Rusije i Bjelorusije, dok NATO spominje brojku od čak 100.000 vojnika.

Uz vojnike, u vježbi sudjeluje sedamdesetak zrakoplova i helikoptera, 250 tenkova te 10 bojnih brodova, a NATO vjeruje da će u vojnoj vježbi biti testirani balistički projektili koji mogu nositi nuklearne bojne glave.