USS Gerald R. Ford

[VIDEO]Pogledajte kako se pri punoj brzini okreće 100.000 tona težak ponos američke ratne mornarice

31.10.2019 u 20:44

Bionic
Reading

Američka je ratna mornarica na svom YouTube kanalu u četvrtak objavila fascinantne snimke s testiranja svojeg najnovijeg nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford na kojima se može vidjeti kako to izgleda kada 333 metra dugačak brod okreće prvi velikim brzinama

Prema pisanju televizijske postaje WTKR koja je bazirana u američkom gradu Norfolku u saveznoj državi Virginiji, USS Gerald R. Ford u srijedu je uspješno kompletirao probnu plovidbu nakon remonta u brodogradilištu Newport News Shipbuilding u saveznoj državi Virginiji koji je trajao 15 mjeseci, a koji je uključivao razne popravke i nadogradnje, prenosi Jutarnji list.

Najveći problem pravilo je 11 dizala kojima se dižu oružani sustavi i opreme za borbene avione, a problematičnim se pokazao i novi elektromagnetski katapult.

Konstrukcija Gerald R. Forda, koji je ime dobio po bivšem američkom predsjedniku počela je 2005. godine, kobilica je položena 2009. godine, na vodi je bio prvi put 2013. godine, a vrijeme njegovog početka službe bilo je predviđeno za rujan 2015. godine.

USS Gerald Ford otprilike je istih gabarita kao i nosači aviona prethodne Nimitz klase (333 metra dužine, 76 metara visine i masa od 100.000 tona pod punim teretom), ali će imati osjetno manji broj posade i vojnog osoblja zaduženog za borbene avione - 4660 osoba nasuprot maksimalno 5600 koliko se može nalaziti na Nimitz klasi. Pogon osiguravaju dva nuklearna reaktora koji će proizvoditi snagu od 300 megavata svaki (tri puta više nego oni na Nimitzu) i omogućiti da limit plovidbe bude ograničen tek količinom zaliha, pisao je Kyle Mizokami za Popular Mechanics.

Izvor: tportal.hr / Autor: U.S. Navy

Brzina ovog broda veća je od 30 čvorova (56 km/h), iako je njegova maksimalna brzina strogo čuvana tajna. Kroz brod prolazi više od 1200 kilometara optičkih kablova, a prostori za posadu dizajnirani su tako da budu znatno udobniji u odnosu na Nimitz klasu.

USS Gerald R. Ford imat će kapacitet za primanje do 75 zrakoplova i helikoptera koji će svoje misije obavljati s njegove palube. Među njima će biti 44 borbena zrakoplova podijeljena u četiri eskadrile, najčešće F/A-18 E/F Super Hornets, ali i novi borbeni zrakoplovi pete generacije, F-35C.

Osim njih, na brodu će biti mjesta i za 19 MH-60R i MH-60S Seahawk helikoptera, pet EA-18G Growler zrakoplova specijaliziranih za elektroničko ratovanje (ometanje protivničkih senzora i oružja), četiri E-2D Hawkeye zrakoplova zaduženih za rano upozorenje i koordinaciju zrakoplova tijekom zračnih bitaka i dva C-2 Greyhound transportna zrakoplova.