bez incidenata

[VIDEO] Pogledajte kako je protekla prva prištinska Parada ponosa

11.10.2017 u 21:47

Bionic
Reading

Prva prištinska Parada ponosa završena je u utorak bez incidenata, a održana je uz povećane mjere sigurnosti u svim dijelovima, osobito oko zgrade kosovske vlade. U povorci su sudjelovali i kosovski predsjednik Hashim Thaci, ministar europskih integracija Durat Hoha te diplomatski predstavnici i predstavnici političkih stranaka

Kako javljaju agencije, povorku pripadnika LGBT zajednice osiguravao je velik broj pripadnika policije nakon što su mediji dan ranije dobili poruku u kojoj je sudionicima ove manifestacije zaprijećeno smrću.

Parada je bez incidenata okončana na Trgu Zahir Pajaziti, a nazočnima se obratio jedan od organizatora rekavši da je u Prištini danas uspješno održan marš LGBT zajednice na Kosovu.

Paradi ponosa je nazočio kosovski predsjednik Hashim Thaci poručivši da su svim građanima Kosova zajamčena jednaka prava.

'Ovdje sam kako bih izrazio podršku ovoj zajednici te kako bih potvrdio da su na Kosovu sve zajednice jednake, ali i da su država i društvo Kosova izgrađeni na principima slobode i jednakih prava svih zajednica', kazao je Thaci, dodajući da nikome neće dozvoliti da prijeti bilo kojem pojedincu ili skupini.

Parada ponosa u Prištini Izvor: Reuters / Autor: HAZIR REKA

'Cijenim svačiju posvećenost ljudskim pravima i slobodama da budu zaštićeni i poštovani. Danas bi trebalo obratiti pažnju na predstavnike zajednice, organizatore, a ne na institucije. Kosovske institucije podržavaju i štite građane u ostvarivanju njihovih prava zajamčenih ustavom i zakonima Kosova', zaključio je kosovski predsjednik.

Parada ponosa u Prištini Izvor: Društvene mreže / Autor: AFP

U paradi su sudjelovali i britanski veleposlanik Ruairi O'Connell te šefica Ureda EU-a Natalija Apostolova.

Prištinski mediji primijetili su kako paradi nije nazočio kosovski premijer Ramush Haradinaj, iz čijeg je kabineta poručeno da je šef vlade bio spriječen zbog ranije preuzetih obaveza.