'NEKA SVI NAŠI GLASOVE ORE SE'

Parada ponosa u Beogradu održana bez incidenata

24.06.2017 u 18:56

Bionic
Reading

U Beogradu je održana u petak Parada ponosa, koju su pod geslom "Neka svi naši glasovi ore se" organizirale građanske udruge Egal, Loud&Queer i Gej lezbijski info centar, a na kojoj je sudjelovalo stotinjak građana.

Povorku, koja je prošla kroz nekoliko gradskih ulica i završila na Trgu Republike, pratile su jake policijske snage. Zabilježeno je samo nekoliko manjih provokacija, a ozbiljnijih incidenata nije bilo.

Sudionici parade nosili su transparente na kojima je pisalo "Ponos Srbije - Neka svi naši glasovi ore se", "Hoćemo život dostojan čovjeka", "Podrška je važna", "Adam i Steva, Ema i Eva", kao i zastave duginih boja kao obilježje LGBT zajednice.

Predstavnici LGBT zajednice izjavili su da od države zahtijevaju nultu toleranciju prema nasilju i zakonsko reguliranje istospolnih zajednica i dokumenata za transrodne osobe, poručujući da "LGBT zajednica ne nanosi štetu državi ili osobama heteroseksualne orijentacije". 

"Što tražimo za nas, ne otimamo od drugih. Time što tražimo pravno reguliranje istospolnih zajednica, mi ne razaramo društvo", poručio je na kraju mimohoda aktivist Boris Milićević.

Tijekom Parade ponosa promet u središnjim gradskim ulicama bio je zaustavljen, a uz jake policijske snage angažirani su i zaštitari.