prvi službeni posjet britaniji

[VIDEO] Pogledajte kakav je 'doček' London priredio Trumpu

13.07.2018 u 13:39

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u četvrtak navečer u prvi službeni posjet Velikoj Britaniji, tijekom kojeg će se sastati s premijerkom Theresom May te kraljicom Elizabetom II, a u britanskoj prijestolnici priređen mu je ne odveć prijateljski doček

Ovo je prvi Trumpov posjet Britaniji otkako je postao predsjednik Sjedinjenih Država, a uoči dolaska u London izjavio je kako mu ne smetaju prosvjedi koje su Londonci protiv njega održali u središtu prijestolnice.

'Mislim da me jako vole u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mislim da se sa mnom slažu po pitanju migracije', izjavio je američki predsjednik.

Trump je, inače, u četvrtak navečer nazočio prijemu u palači Bleinheim, rodnoj kući nekadašnjeg premijera Winstona Churchilla u blizini Oxforda, gdje mu je domaćica bila premijerka Theresa May.

Tijekom petka Trump će s premijerkom May promatrati vježbe britanske vojske, nakon čega će otputovati u seosku rezidenciju premijerke u Buckinghamshireu, gdje će održati bilateralni sastanak.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nakon sastanka s premijerkom u četiri oka Trump će otputovati u zamak Windsor, gdje će se u petak poslijepodne sastati s britanskom kraljicom.

Po završetku turneje, Trump, kojeg na britanskoj turneji prati supruga Melania, otputovat će u Škotsku, u kojoj planiraju provesti vikend.

Trumpov posjet izazvao je val prosvjeda u Londonu, čiji su se stanovnici okupili nedaleko od parlamenta, gdje su u znak prosvjeda napuhali ogromni balon u obliku američkog predsjednika odjevenog u pelene, a sve kako bi ga on mogao zamijetiti jer je predsjednički helikopter u nekoliko navrata preletio taj dio britanske prijestolnice.

  • +4
Balon u obliku Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prije samog sastanka s britanskom premijerkom Trump je dao intervju tamošnjem tabloidu The Sun, u kojem je optužio Theresu May da je 'uništila Brexit' i dodao da bi bilo kakav njezin pokušaj da zadrži bliske odnose s Europskom unijom učinio malo vjerojatnim unosan trgovinski sporazum sa SAD-om.

Trump je, također, kazao kako je May ignorirala njegov savjet opredijelivši se za strategiju 'mekog Brexita'.

Prosvjednici su balon napuhali u blizini parlamenta Izvor: Društvene mreže / Autor: Guardian News

Američki predsjednik oštro je napao i gradonačelnika Londona Sadiqa Khana jer se, kako kaže, nije suprotstavio teroristima i optužio ga za porast kriminala u britanskoj prijestolnici.

Optužio je i čelnike EU-a da su uništili svoju kulturu i identitet dozvolivši milijunima migranata ulazak u Uniju.