POZIVNICA UPUĆENA I PRIHVAĆENA

May: Trump će posjetiti Britaniju kako je i planirano

30.01.2017 u 14:06

Bionic
Reading

Premijerka Theresa May u ponedjeljak je kazala da će američki predsjednik Donald Trump posjetiti Veliku Britaniju kao što je i planirano, usprkos peticiji koja je prikupila preko milijun potpisa kojom se Britaniju poziva da povuče poziv Trumpu da posjeti London i sastane se s kraljicom Elizabetom

'Pozivnica je upućena i prihvaćena je', priopćio je premijerkin ured, ne navodeći mogući datum posjeta.

Prema vladinom izvoru kojeg prenosi BBC, bilo kakva promjena značila bi 'običnu populističku gestu'. Mnogi britanski političari podržavaju peticiju u kojoj se kaže da bi "Trumpu trebao biti dozvoljen ulazak u Veliku Britaniju u svojstvu šefa američke vlade, ali ne bi smio biti pozvan u službeni državni posjet".

Vođa laburista Jeremy Corbyn na Twitteru je poručio premijerki da "neće odustati i da odgodi državni posjet i osudi zabranu ulaska muslimana". U petciji se navodi da bi taj posjet mogao nanijeti sramotu kraljici zbog Trumpove "dobro poznate mizoginije i vulgarnog rječnika".

Peticija je pokrenuta prije nego što je premijerka Theresa May uputila poziv Trumpu da doputuje u državni posjet Velikoj Britaniji, što znači da će doći na poziv kraljice Elizabete. Očekuje se da će američki predsjednik posjetiti Britaniju kasnije ove godine.

Međutim, kampanja za zaustavljanje tog posjeta uhvatila je zamah nakon što je Trump u petak uveo četveromjesečnu zabranu prihvata izbjeglica u SAD i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena uz obrazloženje da će ta mjera pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih napada.