SASTANAK NA VRHU NA ODLAGALIŠTU

[VIDEO]Karepovac dobio 'dezodorans', šef Zavoda za javno zdravstvo priznao da smrad može izazvati povraćanje

08.02.2018 u 16:41

Bionic
Reading

Nakon sastanka sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom te svim načelnicima i gradonačelnicima Splitsko-dalmatinske županije, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić obišao je odlagalište otpada Karepovac i susreo se sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom

Ćoriću, koji je Karepovac obišao automobilom, nenajavljeno se pridružio splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je zbog problema s Karepovcem nakratko prekinuo bolovanje.

Ministru i gradonačelniku pridružili su se i svi splitski vjećnici.

Krstulović Opara je nakon sastanka kazao kako je razgovor bio kvalitetan. 'Jedno je jasno: Građani mogu biti mirni, povjerenje u struku je vraćeno. Sve mjere za smanjivanje neugodnih mirisa se od danas primjenjuju, a narednih mjeseci ćemo intenzivirati radove i oni će se raditi i u večenjim terminima kako bi što prije završili ovu prvu neugodnu fazu sanacije', kazao je gradonačelnik.

  • +10
Sastanak na Karepovcu: Tomislav Ćorić, Andro Krstulović Opara i Krunoslav Capak Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministar Ćorić kazao je kako građani Splita mogu biti mirni. 'Dosadašnja mjerenja govore da za građane Splita nema opasnosti. U gradu je od 12. do 31. siječnja trajao inspekcijski nadzor. Mjere će se usmjeriti na smanjenje mirisa, odlagalište će se tretirati kemikalijom i biti prekriveno', istaknuo je ministar.

Dodao je da tretiranje protiv neugodnog mirisa neće usporiti sanaciju odlagališta. Dapače, sanacija će se ubrzati, uvjerava Ćorić.

Ravnatelj  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako je najvažnije da se sanacija provodi radi zaštite zdravlja građana no da sanacija ne smije ugroziti zdravlje građana. 'Za sada nemamo razloga to misliti. Ovi plinovi koji se mjere, proširila se paleta plinova koji se prate, nema pokazatelja koji bi ukazivali na štetnost. Neki od njih smrde, to je izrazito neugodan miris koji izaziva iritaciju u većim količinama i povraćanje. Granica njihovog smetanja ljudima daleko viša nego što je količina štetna za zdravlje', istaknuo je.

Ministar Ćorić i Andro Krstulović Opara na Karepovcu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kemikalije kojima se prska olagalište nisu štetne. Na pitanje je li odmah po početku sanacije trebalo započeti s prskanjem, Capak je kazao kako treba primijeniti sve tehničke mjere kojima bi se smanjili neugodni mirisi.

Jure Šundov (HGS), predsjednika splitskog Gradskog vijeća kazao je kako ne zna kakav će zaključak biti usvojen na Gradskom vijeću. 'Mi želimo dobiti kompletne odgovore na sve što se ne može odgovoriti u deset minuta. Kazao je kako se na zagrebačkom Jakuševcu sanacija radila sedam godina i da još nije gotova.

Podsjetimo, nakon eskalacije problema na splitskom odlagalištu otpada Karepovac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić održao je u četvrtak sastanak s gradonačelnicima i načelnicima iz Splitsko-dalmatinske županije.

  • +20
Karepovac Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL