PROKUHAVANJE ZA DJECU, STARIJE I BOLESNE

Kiša pala, voda u Splitu se zamutila

08.02.2018 u 11:54

Bionic
Reading

Voda na širem splitskom području u četvrtak ujutro blago je zamućena zbog obilnih kiša koje su padale proteklih dana, pa je iz gradske tvrtke 'Vodovod i kanalizacija' i Zavoda za javno zdravstvo izdana preporuka da se koriste mjere predostrožnosti prokuhavanja za malu djecu, stariju populaciju i osobe s oslabljenim imunitetom

Već tijekom jutra stigla je obavijest o zamućenju na izvoru rijeke Jadro, a nešto prije 11 sati objavljeni rezultati obrade uzoraka na gradskoj vodoopskrbnoj mreži. Parametar mutnoće na šest lokacija povišen je iznad granice od 4 NTU - kreće se od 4,21 u četvrti Brda do 9,25 na Sućidru.

Ovo je prvi slučaj zamućenja u 2018. godini, dok ih je u protekloj godini bilo nekoliko, u pravilu nakon većih i dugotrajnih oborina. U svim navratima voda se pokazala mikrobiološki bakteriološki ispravna i sigurna za piće, no svejedno je preporučano njeno prokuhavanje. Problem bi se trebao riješiti ugradnjom novih filtera, a najavljeno je da procedura za to traje oko godinu dana.

Split se guši u smradu i panici: Donosimo odgovore na 24 vruća pitanja o Karepovcu

Gradska vlast zbog neaktivnosti smijenila je dotadašnjeg direktora Vodovoda i kanalizacije Dragu Davidovića.

Proteklih dana Splitom su se širile glasine i kružne poruke o navodnoj priutnosti arsena i drugih otrova, što se pokazalo potpuno netočnih, pa su podnesene dvije kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja zbog širenja lažnij vijesti i izazivanja panike.

  • +2
Svako malo Split ima problem sa zamućenom vodom Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj