panika na poluotoku

[VIDEO] Napad na Krimski most: Rusija - požar je posljedica terorističkog napada; ograničava se prodaja živežnih namirnica

08.10.2022 u 11:09

Bionic
Reading

Golemi požar ovog jutra dogodio se Kerčkom (Krimskom) mostu, strateški važnom mostu koji povezuje anektirani ukrajinski poluotok Krim s Rusijom. Most je teško oštećen i zatvoren za promet

Promet preko mosta je zaustavljen, a taj je most ključna arterija preko moje ruska vojska dovodi snage u Ukrajinu i jedina kopnena veza s Rusijom. Fotografije na društvenim mrežama pokazuju da su i zapadna i istočna cestovna prometna traka propale u more, dok su željezničke trake gorjele u plamenu.

Ruska agencija RIA inicijalno je javila da se mostu zapalio spremnik s gorivom: 'Gori spremnik s gorivom na jednom od dijelova Krimskog mosta. Lukovi nisu oštećeni'. Isto je prenijela i druga ruska novinska agencija, TASS.

Međutim, tri sata nakon napada, RIA je objavila kako su most napadnut. Citirajući ruski Anti-teroristički komitet, RIA piše: 'Jutros u šest sati i sedam minuta, na automobilskoj traci Krimskog mosta eksplodirao je kamion koji je uzrokovao požar sedam željezničkih cisterni s gorivom na vlaku koji se kretao prema poluotoku Krimu'. AP navodi kako ruski Komitet ne pretpostavlja tko je odgovoran za napad.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podolnjak na Twitteru je objavio da je znakovitu poruku: 'Krim, most, početak. Sve ilegalno mora biti uništeno, sve ukradeno mora biti vraćeno Ukrajini, sve pod ruskom okupacijom mora se izbaciti'

TASS javlja kako je ruski predsjednik Vladimir Putin čuo za incident na most te je naredio osnivanje istražnog povjerenstva koje će se odmah zaputiti na Krim.

  • +14
Napad na Krimski most Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže

Potpredsjednik ruskog parlamenta Dume, Oleg Morozov izjavio je pak: 'Ovo više nije samo izazov, ovo je objava rata bez pravila'. Tass je iza devet sati objavio da na Krimskom poluotoku ima dovoljno živežnih namirnica za dva mjeseca, no i da su okupacijske vlasti ograničile prodaju osnovnih proizvoda iz 'preventivnih razloga'.

Iako vlasti govore da poluotoku ima dovoljno goriva za 40 dana, na Jalti je navala na benzinske crpke pred kojima se formiraju kilometarske kolone.

Ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru je komentiralo napad na most riječima: 'Raketna krstarica Moskva i Krimski most - dva zloglasna simbola ruske moći na ukrajinskom Krimu su pali'

Most je dala sagraditi Rusija nakon što je 2014. zauzela Krim. Kijev je najavljivao napad na najvažniji most u Ukrajini, no do sada ga nije proveo ili ga nije imao čime gađati.

Otvoreno je pitanje je li riječ o ukrajinskom napadu ili nesreći s ruske strane koja je prouzročila ovaj događaj koji će sasvim sigurno promijeniti tijek rata.

  • +4
Kerčki most Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Malgavko / TASS / Profimedia

Uskoro opširnije...