NADOGRADNJA BORBENE FLOTE

[VIDEO/FOTO] Ukrajinci usred rata modernizirali MiG-29 na temelju lekcija naučenih s početka sukoba, evo što znamo o standardu MU2

15.08.2022 u 07:27

Bionic
Reading

Ukrajinski najnapredniji i jedinstveno nadograđeni MiG-29MU2 još uvijek je aktivan i sudeći prema nedavno objavljenoj snimci još uvijek sudjeluje u zračnim borbama protiv ruskih zrakoplova i krstarećih projektila. Riječ je o nadogradnji koja je svojedobno utjelovljavala nadu ukrajinskih zračnih snaga da će značajno modernizirati svoju flotu MiG-ova 29, no ruska agresija prekinula je taj proces pa se Kijev okrenuo pozivima za novom zapadnom borbenom opremom koja bi pomogla u izjednačavanju izgleda u zračnim okršajima. Tportal donosi sve o nadogradnji koja je razvijena na temelju lekcija naučenih tijekom ranijih borbi protiv ruskih snaga i proruskih separatista u regiji Donbas početkom 2014.

Dobro obaviješteni portal The War Zone objavio je snimku MiG-29MU2 koja se pojavila na društvenim mrežama povodom Dana ukrajinskog ratnog zrakoplovstva koje se obilježava 7. kolovoza. Nadograđeni avion je prikazan naoružan s parom radarski vođenih raketa R-27R i četiri toplinske navođene rakete R-73, a snimka završava s dvosjednom inačicom MiG-a za borbenu obuku koji izvodi niski prelet, ali bez naoružanja.

Budući da je program modernizacije MiG-29MU2 bio u povojima kada su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu krajem veljače, samo je jedan avion bio dovršen prema ovom standardu, premda je bilo nagađanja da je možda uništen u ruskim napadima na pogon LDARZ u Lavovu gdje je započeta nadogradnja. Inače, LDARZ u državnom vlasništvu je jedina tvrtka koja je u sposobna održavati ukrajinske MiG-ove koji pokušavaju spriječiti ruske borbene avione da steknu zračnu nadmoć u sukobu.

  • +10
Ukrajinski MiG-29 Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Stručnjaci ističu kako snimka MiG-29MU2 s punim naoružanjem sugerira da se taj avion, zajedno s preostalim ukrajinskim mlažnjacima, prvenstveno koristi za protuzračnu obranu, iako su se MiG-ovi ukrajinskog ratnog zrakoplovstva povremeno koristili za napade na zemaljske ciljeve. Ono što razlikuje inačicu MU2 od ostalih 'dvadesetdevetki' je njegova sposobnost preciznog navođenja streljiva poput televizijski navođenih projektila zrak-zemlja tipa Kh-29T i televizijski navođenih bombi KAB-500Kr težine 500 kilograma.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Public Defense

Srušeno 11 ukrajinskih 'dvadesetdevetki'

Valja podsjetiti da su se prošlog vikenda pojavile informacije kako je Ukrajina nabavila proturadarske projektile zrak-zemlja tipa AGM-88 HARM, no u ovom trenutku nema službenih informacija koje bi upućivale da je taj superbrzi projektil za uništavanje kopnenih meta koje emitiraju radio-valove isporučen napadnutoj zemlji. Analitičari, pak, ističu da je prikazivanje nadograđenog MiG-a optimiziranog za slične projektile i vijest o pojavljivanju AGM-88 HARM na bojišnici najvjerojatnije slučajnost.

Nepotvrđena izvješća sugeriraju da su prvi modernizirani MiG-ovi započeli probne letove u Lavovu tijekom 2019., a ruska invazija pokvarila je planove da ti avioni tijekom ove godine uđu u sastav ukrajinskog ratnog zrakoplovstva. Treba reći da je modernizacija na standard MU2 pokrenuta kao nastavak prethodne nadogradnje koja je nazvana MU1, a koja je uključivala povećanje radarskog dometa pretraživanja, kompatibilnost s projektilima većeg dometa poput R-27ER i ugradnju radio i GPS prijamnika prema NATO standardima.

Specijalizirani mediji ističu da je do ruske agresije na Ukrajinu modernizirano 18 MiG-ova na standard MU1, a najmanje 11 od ukupno 50 ukrajinskih MiG-ova 29 svih inačica je uništeno u dosadašnjim borbama. Iako se modernizacija na standard MU2 temelji na prethodnoj nadogradnji, posljednje inačice su fokusirane na sposobnosti zrak-zemlja te na uvođenje navigacijskih sustava, novih zaslona u kokpitu i umrežavanje podataka.

Azerbajdžanska donacija i realne perspektive

Vrijedi spomenuti kako pojedina nedavna izvješća sugeriraju da je Ukrajina nabavila najmanje tri MiG-a 29 iz Azerbajdžana kako bi pojačala svoju flotu borbenih aviona. Azerbajdžan je, naime, neposredno prije početka invazije upravo u Lavovu započeo modernizaciju svojih 'dvadesetdevetki' pa postoji mogućnost da ih je radije predao na korištenje Ukrajincima nego započeo komplicirani proces izvlačenja aviona iz ratom zahvaćene zemlje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: AIRLIVE

Još jedna velika prednost ukrajinskih nadogradnji svojih MiG-ova je prelazak na fleksibilniji raspored održavanja. Izvorno, prema smjernicama koje datiraju iz doba bivšeg Sovjetskog Saveza, MiG-ovi 29 prolazili su temeljni remont svakih 200 sati ili 24 mjeseca. Zbog rata u Donbasu, na inačicama MU1 uvedeni su remonti prema stanju što je bilo korisno za malu flotu koja se suočavala sa sukobima visokog intenziteta.

Vojni analitičari smatraju da su sposobnosti zrak-zemlja kod inačice MU2 nedvojbeno od velike koristi Ukrajini, osobito stoga što njezine oružane snage sve više prelaze u protuofenzivu, ostaje činjenica da postoji samo jedan primjerak u tom standardu. S obzirom na to da u ovom trenutku nema realnih mogućnosti za nadogradnju drugih zrakoplova tog tipa, kao i na činjenicu da je 'zapela' isporuka 'dvadesetdevetki' iz zemalja članica NATO-a, premda je Njemačka isporučila rezervne dijelove za MiG-29, Ukrajina smatra da je donacija zapadnih borbenih aviona mnogo realnija perspektiva za nastavak pružanja otpora ruskom agresoru.