'ŠTIT 2022'

Srbija premijerno prikazuje modernizirane MiG-ove 29 opremljene raketama koje pariraju najpopularnijim američkim, evo i detalja

30.04.2022 u 07:18

Bionic
Reading

Vojska Srbije prikazat će premijerno u subotu, u sklopu medijskog prikaza pod nazivom Štit 2022, svoje modernizirane MiG-29SM, prema najavama naoružane novonabavljenim aktivnim radarski samonavođenim raketama zrak-zrak R-77 srednjeg dometa, ruskim pandanom američkoj raketi AIM-120 AMRAAM, te signalizatorima radarskog ozračenja L-150 Pastelj. Istražili smo o kakvim je sustavima riječ

Prema najavama, u medijskom prikazu koji će se održati na vojnom aerodromu Batajnica nedaleko od Beograda sudjelovat će 40 zrakoplova srbijanskog ratnog zrakoplovstva, a prvi put će tamošnjoj javnosti biti prikazani i novonabavljeni kineski samohodni raketni sustav FK-3, o kojem je tportal već pisao.

Također se očekuje premijera moderniziranih MiG-ova 29SM nabavljenih iz Rusije i Bjelorusije. Ti višenamjenski lovački avioni dizajnirani za preuzimanje nadmoći u zračnom prostoru trebali bi biti opremljeni signalizatorima radarskog ozračenja tipa L-150 Pastel, a oni nadomještaju stare sustave SPO-15 Berjoza, kakvima su do modernizacije bili opremljeni srbijanski MiG-ovi. Riječ je o maloj anteni smještenoj na prednjem rubu s donje strane krila koja registrira signale protivničkih zrakoplova u frekventnom rasponu od jednog do 18 GHz i omogućava korištenje proturadarskih raketa H31P.

  • +7
Avioni MiG-29 Vojske Srbije Izvor: EPA / Autor: SASA STANKOVIC

Velika pažnja javnosti pridana je novonabavljenim ruskim raketama zrak-zrak R-77 srednjeg dometa jer pogađaju ciljeve izvan vizualnog dometa. R-77 je ruski pandan američkim raketama zrak-zrak AIM-120 AMRAAM i sposoban je gađati ciljeve u svim uvjetima, što ga čini najpopularnijim među raketama tog tipa na Zapadu.

Projekt izrade rakete R-77 započeo je još 1982. godine, a predstavljena je javnosti deset godina kasnije na moskovskom aeromitingu MAKS. Zbog njezinih karakteristika zapadni novinari prozvali su je Amraamski, a vrlo brzo je u distribuciju krenula i njezina izvozna inačica Izdelije 190 ili RVV-AE. Raketa ima domet od 80 kilometara, teži 175 kilograma, dugačka je 3,6 metara dok težina bojeve glave iznosi 22 kilograma. Postoji i poboljšana verzija R-77-1 dometa 110 kilometara, no zbog skromnosti radara koji ima modificirani MiG-29SM ona nije predviđena za izvoz u Srbiju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Аrmata_555

Raketa R-77 navodi se inercijalnim navigacijskim sustavom s radiokorekcijom ili aktivnim radarskim samonavođenjem. Visina leta iznosi od 20 do 25.000 metara, najveća brzina joj je do 3600 kilometara na sat, a vjerojatnost pogotka kreće se između 60 i 70 posto. Inače, R-77 ima ugrađen kontaktni upaljač pa dolazi do samouništenja za slučaj da padne na zemlju ili u vodu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Мinistarstvo obrane i Vojska Srbije

Valja podsjetiti na to da srbijansko ratno zrakoplovstvo u svojem sastavu ima 14 MiG-ova 29 i to 11 jednosjeda i tri dvosjeda. Od tog broja, tri jednosjeda tipa MiG-29B i dva dvosjeda tipa MiG-29UB naslijeđena su iz bivše Jugoslavije, a ostatak od ukupno 16 zrakoplova nabavljenih za vrijeme bivše države uglavnom je srušen ili uništen na zemlji tijekom NATO-ve operacije Saveznička sila 1999. godine.

Rusija je 2017. donirala Srbiji šest MiG-ova 29, a četiri godine kasnije Bjelorusija je isporučila dodatne četiri 'dvadesetdevetke' u inačici 9.13, remontirane i modernizirane u Srbiji. Sve te avione koristi 101. lovačka eskadrila Vitezovi sa sjedištem u Batajnici, a očekuje se da će biti korišteni i početkom idućeg desetljeća.