savršeni trenutak

Sve je spremno za slovačko doniranje MiG-ova Ukrajini, ali postoji nekoliko problema, evo koja su rješenja

  • Autor: Vanja Majetić
  • Zadnja izmjena 07.07.2022 17:14
  • Objavljeno 07.07.2022 u 17:14
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Češki premijer Petr Fiala najavio je ovih dana da će češko ratno zrakoplovstvo uskoro početi obavljati dužnosti nadzora zračnog prostora Slovačke. Partnerstvo dvaju susjednih zemalja mogla bi pokrenuti transfer slovačkih borbenih zrakoplova tipa MiG-29 u Ukrajinu, a što se predlagalo još od početka ruske agresije na tu zemlju. Premda je slovački premijer Eduard Heger ocijenio da je riječ o savršenom trenutku za isporuku aviona Ukrajini, za tu akciju postoji nekoliko zapreka. Evo o čemu je riječ

U debati emitiranoj na nacionalnoj televiziji, češki premijer Fiala najavio je da će ratno zrakoplovstvo njegove zemlje početkom studenog rasporediti lovce JAS-39C Gripen za obavljanje zadaće nadzora zračnog prostora Slovačke. Raspravi je bio nazočan i Fialin slovački kolega Heger koji je precizirao kako bi međudržavni sporazum o izvođenju operacija protuzračne obrane mogao potrajati godinu dana, ali da je još uvijek u procesu pregovora.

Analitičari upozoravaju da doniranje slovačkih MiG-ova uvelike ovisi o američkoj isporuci 14 višenamjenskih lovaca F-16C/D Block 70 koje je Slovačka naručila još 2018. godine.

Bratislava već duže vrijeme pokušava okončati ovisnost zemlje o svojoj floti zastarjelih MiG-ova 29 koji potječu još iz razdoblja Hladnog rata, a koji su prizemljeni. Slovačka flota MiG-ova sastoji se od 10 jednosjeda MiG-29AS i jednog dvosjeda MiG-29UBS koji su sredinom prošlog desetljeća nadograđeni kako bi bili sukladni NATO standardima.

Ta modernizacija je uključivala ugradnju opreme za identifikaciju prijateljskih od neprijateljskih zrakoplova (IFF) te višenamjenskih zaslona, a zanimljivo je da su prilagođene MiG-ove održavali ruski mehaničari.

Mig -29

Izvor: Društvene mreže / Autor: MArisa News/Youtube

Slovačka narudžba američkih F-16 trebala je biti zaključena do kraja ove godine, no datum isporuke je pomaknut na 2024. godinu. Odgoda isporuke dovela je Bratislavu u neizvjesni položaj zbog neadekvatnog sustava protuzračne obrane osobito u kontekstu ruske agresije na Slovačkoj susjednu Ukrajinu.

Stoga je Slovačka bila primorana zatražiti pomoć od NATO-a u osiguravanju svog zračnog prostora na koju se najkonkretnije odazvala Češka. Štoviše, češki premijer je prisnažio da će Prag podržavati Slovačku sve dok ona ne dobije nove avione.

Slovački premijer je u međuvremenu ponovno aktivirao pitanje doniranje MiG-ova Ukrajini te je naglasio da je ovo savršeno vrijeme za početak prebacivanja slovačkih lovaca u napadnutu zemlju. Valja podsjetiti da Slovačka, među ostalim zemljama Europske unije poput Poljske i Bugarske koje također još uvijek koriste MiG-ove 29, aktivno raspravlja o doniranju svojih zrakoplova od samog početka ruske agresije na Ukrajinu krajem veljače ove godine.

Međutim, do slovačkog transfera još uvijek nije došlo zbog niza sigurnosno-obrambenih nedoumica o čemu smo već pisali, kao niti do poljske donacije o kojoj je tportal također pisao.

Pojedini američki izvori tvrde da su neke od tih zemalja, ali i SAD, donirale Ukrajini dijelove za MiG-ove 29 koje Kijev koristi u borbi protiv ruskog agresora. Službeni Washington je u međuvremenu izjavio da nema ništa protiv slovačkog transfera Ukrajini čime su povećani izgledi za uspješno doniranje aviona. No, postavlja se pitanje na koji način će Bratislava obaviti isporuku, a posebice je ključno ono koje se odnosi na rusku reakciju.

Slovačka donacija koju podržava NATO smatrala bi se u Kremlju eskaliranjem sukoba. Moskva je u nekoliko navrata upozoravala da neće tolerirati isporuke napredne vojne opreme Ukrajini te kako će ih smatrati legitimnim ciljevima. Kremlj je prisnažio da bi takve isporuke zapravo bile prelazak preko jasno zacrtane linije koju Moskva zasad tolerira jer je unazad nekoliko mjeseci u Ukrajinu dopremljeno mnoštvo vrhunskog zapadnog oružja.

Postavlja se i pitanje na koji način bi Bratislava dopremila MiG-ove Ukrajini. Analitičari ocjenjuju kako je puno veća mogućnost da se avioni dopreme rastavljeni zemaljskim putem. Iako bi Rusija svakako željela spriječiti takvu pošiljku, Moskvi osim špijunske operacije nadzora isporuke ne bi ostalo mnogo jer Rusija ima vrlo ograničene dugometne sposobnosti za gađanje pokretnih ciljeva poput kopnenih pošiljki.

Dobro obavješteni portal The War Zone podsjeća da je jedna takva logistička operacija uspješno odrađena. Riječ je o željezničkom prijevozu slovačke protuzračne baterije S-300 koji je neometano stigao u Ukrajinu. To je ujedno i jedini primjerak S-300 koji je NATO zasad donirao Kijevu. Isti izvor ukazuje da bi dio doniranih slovačkih MiG-ova mogao izravno poslužiti u obrani Ukrajine, dok bi se drugi koristili za rezervne dijelove opterećenoj ukrajinskoj floti MiG-ova 29.

Prema dostupnim izvorima, Ukrajina je do rata s Rusijom imala 44 MiG-ova 29. Iako je teško ući u trag broju aviona koji su još uvijek aktivni, zbog dinamike sukoba smatra se da je dio njih nepovratno izgubljen.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!