PONOVLJENA DRAŽBA

Mađari prodaju ruske MiG-ove koje je Moskva nudila Čačiću i za koje je MORH bio zainteresiran, ali...

13.02.2019 u 20:31

Bionic
Reading

Mađarsko ministarstvo obrane odlučilo je prodati 19 komada lovačkih zrakoplova tipa MiG-29 po početnoj cijeni od deset milijuna dolara, no potencijalni kupci mogli bi se naći u poteškoćama jer je riječ o letjelicama koje se većinom prodaju u dijelovima i ne mogu se prodati bez odobrenja Moskve koja ih je prodala našim susjedima prije 26 godina

Riječ je o zrakoplovima koji se prodaju u paketu i koji nisu u uporabi već više od deset godina. Prema mađarskim medijima, avioni koji su nekoć bili ponos mađarskog ratnog zrakoplovstva razmontirani su te kupac uz njih dobiva 20 motora i još 300 rezervnih dijelova, kao i aviotopove.

Mađarsko ratno zrakoplovstvo nabavilo je 28 primjeraka MiG-29 još 1993. godine na ime ruskog duga našim susjedima. Umirovljeni su već sedam godina kasnije, a mađarsko ministarstvo obrane pokušavalo ih se riješiti u nekoliko navrata.

Prvi pokušaj prodaje neslavno je propao već godinu dana od njihovog prizemljenja, kada je osam komada ponuđeno na aukciji po cijeni od 18 milijuna dolara, no nije bilo zainteresiranih jer njihovu prodaju otežava činjenica da transfer mora odobriti Moskva.

Avioni za tramvaje

Rusija je te 'mađarske' zrakoplove nudila i Hrvatskoj 2012. godine, kada je u Moskvu u službeni posjet stigao tadašnji potpredsjednik hrvatske Vlade Radimir Čačić. Rusi su bili spremni prodati te avione po cijeni nešto manjoj od 100 milijuna eura, a usput su nudili i offset poslove u vrijednosti od milijardu dolara. Pritom su nudili uključivanje Končara u projekt Moskovski tramvaj, a bili su zainteresirani i za poslove u hrvatskim brodogradilištima.

  • +7
Mađarski avioni MiG-29 u zrakoplovnoj bazi Kecskemet 2007. godine Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

Ruska ponuda je jedno vrijeme dobro kotirala u MORH-u, osobito zbog ponuđenog offset programa za posrnulo hrvatsko gospodarstvo. Štoviše, hrvatsko izaslanstvo posjetilo je mađarsku zrakoplovnu bazu u kojoj su smješteni ti zrakoplovi, a naši predstavnici dobili su od proizvođača i svu potrebnu tehničku dokumentaciju o stanju aviona.

Burna reakcija Moskve

MORH je u listopadu 2012. zatražio i službeno detalje cijene paketa aviona te se informiralo o mogućnosti obročnog plaćanja s odgodom. No već mjesec dana naše Ministarstvo obrane se predomislilo i ruskom prodavaču poslalo odbijenicu.

Ruska strana reagirala je na odbijenicu sa zgražanjem te je Anatolij Isakin, generalni direktor Rosoboronexporta, državne tvrtke za prodaju oružja, reagirao vrlo burno navodeći kako je MORH samo trošio njihovo vrijeme i resurse.