prije 77. godina

[VIDEO/FOTO] U Udbini održana komemoracija za žrtve Bleiburga i Križnog puta

14.05.2022 u 13:55

Bionic
Reading

Svetom misom pred Crkvom hrvatskih mučenika na Udbini komemorirane su u subotu žrtve blajburške tragedije i hrvatskoga Križnog puta od prije 77 godina.

Organizator programa na Udbini je Odbor za komemoraciju blajburških žrtava, a pokrovitelj Hrvatski sabor te je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nazočio misi zajedno s par stotina hodočasnika.

Događaji od prije 77 godina duboko su se urezali u povijesni hod hrvatskog naroda, jer je tada nepregledna kolona izbjeglica, vojnika i civila, na samom kraju Drugog svjetskoga rata, krenula put Austrije, nadajući se zaštiti tadašnjih zapadnih savezničkih snaga, a bila je predana partizanskoj vojsci Jugoslavije (15. svibnja) nadomak austrijskog gradića Bleiburga, istaknuli su organizatori.

Pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić u propovijedi je rekao da su mnoga druga poslijeratna stratišta, jame, deportacije i "tamne noći" po gradovima i selima - gdje je nastradao i velik broj svećenika, redovnika i redovnica - bili ostavljeni sakriveni i nemaju spomenika. A od tih su se stradanja, rekao je, dogodila mnoga nova - Domovinski rat u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. I rat u Ukrajini koji upravo traje, rekao je.

  • +61
Udbina: Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

"Kao da trajno stojimo pred oštricom ideologijâ koje uvijek iznova vrebaju i uvijek imaju izgovor za nova nasilja i sijanje smrti“, kazao je te poželio da današnji spomen potakne ljubav i zajedništvo hrvatskoga naroda, ali i suradnju među narodima i kulturama i što plodniji ekumenski dijalog, pa da, istaknuo je, rodoljublje ne bude zatrovano osvetoljubivošću, već da bude slobodno otvoreno i da se mudro ugrađuje u prilike suvremenoga života.

Hodočasnici su poštovali poziv Odbora za komemoraciju blajburških žrtava da mogu isticati jedino svoje župne zastave i nacionalnu zastavu, u skladu sa zakonima Republike Hrvatske i da se godišnjica blajburške tragedije obilježi dostojanstveno.

Udbina: Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/Pixsell

"Današnja komemoracija je okupljanje za molitvu i sveti molitveni skup za žrtve, a nikako politički skup. S ovog mjesta naše misli trebaju ići prema Bogu, koji je jedina nagrada i utjeha svim žrtvama", dodali su.

Skup je završio himnom "Lijepa naša", a hodočasnici su potom položili cvijeće podno križa u Parku hrvatskih mučenika.