NIZ PROBLEMA

[VIDEO/FOTO] Poljaci su ponudili avione MiG-29 NATO-u za pomoć Ukrajini, Amerikanci su ih glatko odbili. Zašto je ta ideja potpuno neodrživa?

10.03.2022 u 08:50

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države ocijenile su kako je prijedlog Poljske da američkoj vojsci stavi na raspolaganje svoje borbene zrakoplove MiG-29 kako bi ih Washington zatim predao Ukrajini nije održiv jer bi takva akcija vojne pomoći u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu dovela NATO u još složeniji položaj. Osim straha Varšave i Zapada od ruske reakcije, mogućnost slanja poljskih MiG-ova u Ukrajinu otvara čitav niz tehničkih i sigurnosnih problema za NATO, ali i ukrajinske zračne snage

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak navečer da je Varšava spremna, bez odlaganja, besplatno ustupiti američkoj vladi na raspolaganje sve svoje borbene zrakoplove MiG-29. Varšava je precizirala da bi transferirala MiG-ove u američku zračnu bazu Ramstein u Njemačkoj, a zauzvrat je tražila od Washingtona da joj dostavi svoje polovne zrakoplove s odgovarajućim operativnim sposobnostima.

Pretpostavlja se da je Poljska od SAD-a zauzvrat zatražila dodatnu isporuku aviona F-16C/D Block 52+, kakvih u svojem sastavu već ima 48 komada, a kako bi se kompenzirala predložena donacija Ukrajini nekih od ukupno 28 MiG-ova 29, koliko ih ima poljsko ratno zrakoplovstvo, koje bi tim potezom zadržalo vlastitu operativnu sposobnost za slučaj da se ruska invazija prelije izvan teritorija Ukrajine. No SAD u svojem sastavu ima nevelik broj modificiranih F-16, kakve želi Poljska, i oni čine važne dijelove trenutne strukture snaga američkog ratnog zrakoplovstva te bi se Varšavi potencijalno moglo ponuditi starije verzije F-16C/D, čija bi nadogradnja na moderne standarde ipak potrajala.

Poljska je, također, zatražila od drugih saveznika u NATO-u koji koriste zrakoplove tipa MiG-29, poput Slovačke i Bugarske, da ih ustupe Amerikancima kako bi ih oni zatim predali ukrajinskom ratnom zrakoplovstvu, čiji su piloti obučeni za borbene letove tim tipom aviona. Odgovor Bratislave i Sofije, koja u svojem sastavu ima i jurišnike Su-25, kakve također koristi Ukrajina, još uvijek nije stigao.

  • +8
Poljski avioni MiG-29 Izvor: EPA / Autor: Jacek Turczyk

Strah od ruske odmazde

Zapadne zemlje sve više isporučuju Ukrajini sofisticirano protuoklopno i protuzračno oružje kako bi odbila rusko napredovanje. Iako su dosadašnje isporuke zasmetale Rusiji, zasad Moskva nije najavila izravnu odmazdu zemljama koje izravno pomažu Ukrajini donacijama oružja. Donacija borbenih zrakoplova Ukrajini korak je naprijed u odgovoru na rusku agresiju, no Poljska svejedno strahuje od reakcije Kremlja pa je pokušala iskoristiti SAD kao posrednika, a riječ je o nimalo suptilnom potezu.

Valja podsjetiti na to da je rusko ministarstvo obrane nedvosmisleno upozorilo da će svaki pokušaj napada na rusku vojsku zrakoplovom koji poleti iz neke druge zemlje smatrati ratnim angažmanom te zemlje. Poljska je stoga predložila doniranje vlastitih aviona, ali isključivo preko moćnog posrednika jer strahuje od ruske odmazde. Rusija pak ne želi vojno uzvratiti Poljskoj jer je članica NATO-a, čime bi sukob dosegnuo neželjenu razinu, ali je spremna razmotriti druge akcije protiv Varšave u obliku ekonomskih sankcija.

>>> Slavni borbeni pilot Ivan Selak za tportal: Ne šaljite avione u Ukrajinu, njihovi zrakoplovi su Putinovi glineni golubovi!

Izvor: Društvene mreže / Autor: DW News

Unatoč ukrajinskoj energičnoj obrani protutenkovskim i protuzračnim oružjem koje je donirao Zapad, napredovanje ruskih snaga je nastavljeno iako uz gubitke vojnika i tehnike veće od očekivanih. Vojni analitičari procjenjuju da će ukrajinsko ratno zrakoplovstvo, točnije njihovi borbeni avioni, uskoro doseći točku u kojoj neće moći obraniti vlastito nebo.

Nova flota doniranih aviona osigurala bi to da zračni prostor iznad Ukrajine barem neko vrijeme ostane branjen jer bi ruske zračne snage dobro promislile o zračnim udarima na Kijev. Intenzivirani ruski zračni napadi na ukrajinsku prijestolnicu odnijeli bi mnogo civilnih žrtava, čime bi Moskvu dodatno gurnuli u izolaciju, a također postoji opravdan strah Rusije od većih gubitaka u redovima ratnog zrakoplovstva.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Evening Standard

Rizik od dopremljenih ruskih sustava protuzračne obrane

Trenutni glavni problem ukrajinskih branitelja ruska je topnička premoć jer topništvo već nekoliko dana granatira gradove poput Harkiva i Mariupolja u pokušaju da ih prisili na predaju, čime bi put prema Kijevu bio otvoren za ruske konvoje. Ukrajina bi, ocjenjuju analitičari, mogla pokušati upotrijebiti svoje i donirane zrakoplove za napade na neprijateljske konvoje iz zraka, ali Pentagon smatra to rizičnim jer je Rusija posljednjih dana približila svoje sustave protuzračne obrane bojišnici.

Pentagon je u utorak navečer glatko odbio poljski prijedlog o doniranju MiG-ova ocijenivši ga neodrživim. Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je kako mogućnost da avioni iz baze u Ramsteinu odlete u zračni prostor iznad Ukrajine izaziva ozbiljnu zabrinutost za cijeli NATO. Kirby je dodao da će se konzultirati s Poljskom i ostalim članicama NATO-a o teškim logističkim izazovima dok je američka državna podtajnica Victoria Nuland još ranije kazala da se Varšava o slanju aviona nije prethodno konzultirala s Washingtonom, premda je američka administracija razgovarala o zahtjevu Ukrajine da joj se daju poljski zrakoplovi.

Nuland je istaknula da će idući korak Washingtona biti procjena daljnjih obrambenih potreba Poljske, kojoj SAD namjerava isporučiti bitnice za proturaketnu obranu Patriot, a koje je naručila još 2018. godine. Na isporuku najnovijih američkih zrakoplova tipa F-35A, koje je Varšava naručila u siječnju 2020., mora, prema ugovoru, pričekati do 2024.

Ranije su postojala nepotvrđena izvješća da su ukrajinski piloti već u Poljskoj te se pripremaju za preuzimanje MiG-ova 29 u toj zemlji. Međutim Poljska je javno odbacila ideju o prebacivanju svojih zrakoplova u Ukrajinu na bilo koji način, među kojima i onaj da Ukrajinci koriste poljske baze radi polijetanja, slijetanja i nadopune naoružanjem i gorivom. Analitičari ocjenjuju da je riječ o diplomatskom manevru Varšave kako bi se izbjegao izravan bijes Kremlja, ali i ne odveć diskretnom pokušaju da izravnije uključi SAD u sukob u Ukrajini, a koji bi, kako očito smatraju u Varšavi, nagnao Moskvu da dodatno razmisli o nastavku rata za slučaj da se u njega uključe i Amerikanci.

Demontiranje NATO-vih standarda

Kada bi Amerikanci i pristali na poljski prijedlog, složena operacija transfera MiG-ova ne bi išla 'kao podmazana'. Poljske 'dvadesetdevetke' modernizirane su na standard NATO-a i znatno su naprednije od ukrajinskih primjeraka, pa bi potrajalo obučavanje ukrajinskih pilota. Riječ je naime o modernizaciji koja je provedena u suradnji s Izraelcima, a uključivala je opremanje modernom avionikom i komunikacijskim paketom u skladu s NATO-vim standardima.

Modernizacija je ugovorena u kolovozu 2011. i imala je kao cilj digitalizaciju sustava upravljanja, postizanje pune kompatibilnosti s NATO-vim sustavima upravljanja i poboljšanje uvjeta rada pilota. Promjene su, između ostalog, uključivale ugradnju dvopojasnog radija, računala koja olakšavaju planiranje misije i analizu nakon leta, sustava za vizualizaciju podataka putem novog HUD zaslona u kokpitu, kao i sustava Mark XIIA Mode 5 IFF s transponderima za slanje, primanje i obradu identifikacijskih podataka unutar NATO-vog kooperativnog sustava.

Kako je riječ o osjetljivim NATO-vim sustavima, za slučaj slanja tih zrakoplova u Ukrajinu bilo bi potrebno njihovo uklanjanje, a proces demodifikacije bi potrajao. Uz to, logistika dopremanja aviona do Ukrajine bila bi komplicirana iz nekoliko razloga. Rastavljanje aviona, njihovo ukrcavanje i transport do Ukrajine i potom njihovo sastavljanje dovoljno je tehnički složen proces koji zahtijeva napor i u mirnodopskim uvjetima. Za takvu operaciju nužno je okupiti dovoljan broj mehaničara za održavanje aviona te uspostaviti opskrbni lanac za podršku mlažnjacima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: DoD News TV

Kada bi Poljaci donirali svoje avione Ukrajini, njihovo ratno zrakoplovstvo bilo bi smanjenih operativnih sposobnosti na važnom istočnom krilu NATO-a, a kako SAD trenutno nije u mogućnosti nadopuniti poljske zahtjeve za dodatnom isporukom aviona F-16, kao jedino rješenje nameće se rotacijsko raspoređivanje NATO-ovih zrakoplova u poljskim bazama po uzoru na zračnu obranu baltičkih članica Sjevernoatlantskog saveza. No i to je dugotrajan birokratski proces koji iziskuje ratifikaciju brojnih sporazuma i volju ostalih članica NATO-a da sudjeluju u tome.