BMPT-72

[VIDEO/FOTO] Otkriveno zašto su Rusi tek sada uveli borbena vozila Terminator na ključnom dijelu bojišnice

29.05.2022 u 20:03

Bionic
Reading

Ruska vojska rasporedila je u Donbasu sustave potpore tenkovima u obliku borbenih vozila za podršku teškom oklopu tipa BMPT-72, a Rusi ga nazivaju Terminator. Pozicioniranje Terminatora zamijetile su zapadne obavještajne službe među tzv. Središnjom skupinom snaga, zasad jedinoj ruskoj vojnoj formaciji koja koristi ova vozila. Njihovo raspoređivanje je, tvrde zapadni obavještajci, vrlo znakovito i može ukazivati na daljnje planove Moskve u istočnim dijelovima Ukrajine

Borbena vozila BMPT-72 za podršku tenkovima privukla su pažnju američkih vojnih stručnjaka znatno ranije od početka ruske agresije na Ukrajinu. Prema mišljenju zapadnih analitičara, jedan Terminator sa svojim taktičko-borbenim sposobnostima može zamijeniti 40 pješaka i šest lako oklopljenih vozila.

Američki obavještajci skreću pažnju na to da je Terminator testiran u borbenim djelovanjima u Siriji te da je iskustvo stečeno na Bliskom istoku raspršilo ranije sumnje ruskih generala u sposobnost vozila. U međuvremenu je Terminator postao izvozni potencijal pa su se Rusi pohvalili time da su nekoliko primjeraka dali na upotrebu jednoj afričkoj državi, ne precizirajući pritom o kome se radi, te da je njih nekoliko na testiranju i u kazahstanskoj vojsci.

Terminator je višenamjensko, jako oklopljeno i poprilično naoružano borbeno vozilo za podršku tenkovima u urbanom području s naprednim instrumentima upravljanja paljbom te visokim manevarskim mogućnostima. Sposoban je, naime, napasti lako oklopljene ciljeve, tenkove i borbena vozila za prijevoz pješaka te zajednički djelovati sa sustavima protuzračne obrane u borbi protiv neprijateljskih helikoptera i aviona koji lete u niskom letu manjim brzinama.

BMPT-72 Terminator Izvor: Profimedia / Autor: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia

Loša iskustva iz Čečenije

BMPT je prvi put prikazan javnosti na izložbi vojne opreme 2013. u Nižnjem Tagilu, a neki izvori tvrde da je to vozilo predano ruskoj vojsci na testiranje sedam godina ranije, dok je još nosilo radni naziv Objekt 199. Razvijeno je nakon što su brojni ruski tenkovi bili izgubljeni u gradskim borbama s čečenskim snagama u Groznom za vrijeme Prvog čečenskog rata. Čečenski borci su, naime, uništavali tenkove protuoklopnim raketnim granatama s viših katova zgrada jer ruski tenkovi ne mogu usmjeriti svoje topove strmo gore niti ih nagnuti prema tlu kako bi uništili zasjede iz podruma.

Izvor: Društvene mreže / Autor: WarLeaks - Military Blog

Tijelo Terminatora temelji se na sovjetskom tenku T-72, i danas najbrojnijem modelu u ruskoj vojsci, a proizvodio se licencno i u brojnim državama Istočnog bloka. Vozilo je opremljeno reaktivnim oklopom koji eksplodira 'prema van' nakon pogotka, a dodatno je zaštićen metalnom rešetkom koja može odbiti pojedina prodornija protuoklopna oružja. Motor je pak preuzet iz tenka T-90.

Terminator se proizvodi u dvije inačice, s time da je jedna opremljena dvostrukim bacačima granata i ima peteročlanu posadu dok drugu opskrbljuje tročlana posada vozila koja nema zaštitu u obliku spomenutog bacača. Obavještajni izvori ističu da je u Ukrajini stacionirana jača inačica koja ima ugrađene bacače granata i čije cijevi mogu zahvatiti gornje katove zgrada u urbanim sredinama, ali i niskoleteće zrakoplove i bespilotne letjelice.

Razbijeni oklop u istočnom Kijevu

Od ostalog naoružanja Terminatora, valja istaknuti dva automatska topa kalibra 30 milimetara postavljena na stražnji dio vozila, četiri lansera za rakete 9M120 Ataka-T, PKMT strojnicu kalibra 7,62 milimetra i navedene bacače tipa AG-17D kalibra 30 milimetara. Dva automatska topa mogu ispaljivati visokoeksplozivne granate za lako oklopljene ciljeve ili uništavanje pješaka do protuoklopnih granata za eliminiranje oklopnih transportera. Vođene rakete Ataka-T služe za uništavanje tenkova i dobro oklopljenih ciljeva, a na Terminator se može montirati i čistač mina u tipovima KMT-7 ili KMT-8.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Update

Iako je nepoznato to koliko Rusija ima Terminatora, prikupljeni obavještajni podaci govore da su raspoređeni Vitebsko-novgorodskoj tenkovskoj diviziji u sastavu Središnje skupine snaga. Vozila, koja se kreću brzinom do 60 kilometara na sat, raspoređena su na sjevernodonecku osovinu ofenzive u Donbasu kao neposredan taktički prioritet ruske vojske u Ukrajini.

Britanski obavještajci ocjenjuju da su ruski generali uveli Terminatore zbog visoke razine iscrpljenosti koje su pretrpjeli ruski tenkovi u Ukrajini, čiji branitelji naveliko koriste protutenkovsko oružje donirano sa Zapada. Britanci tvrde da je upravo Središnja skupina snaga pretrpjela velike gubitke u pokušaju proboja do istočnog Kijeva u prvim danima invazije.

Uvođenje Terminatora na prvim crtama bojišnice trebalo bi osigurati blisku zaštitu ruskom oklopu od ukrajinskog protuoklopnog pješaštva, no zapadni analitičari zaključuju da desetak takvih vozila neće imati presudan utjecaj u ruskom djelovanju u Ukrajini.