program Artemis

[VIDEO/FOTO] Novi pokušaj lansiranja divovske rakete prema Mjesecu

03.09.2022 u 07:02

Bionic
Reading

NASA će danas ponovno pokušati lansirati divovsku raketu nove generacije prema Mjesecu, nakon što prvi pokušaj u ponedjeljak nije uspio zbog tehničkog problema. Radi se o dugo odgađanom demonstracijskom putovanju za program Artemis kojemu je cilj vratiti astronaute na površinu Mjeseca već 2025. godine.

Divovska raketa Space Launch System, visoka 98 metara - u svojoj prvoj misiji trebala bi u Mjesečevu orbitu lansirati kapsulu Orion. Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, SLS predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tijekom programa Apollo na Mjesec 1960-ih i 70-ih godina, javlja HRT.

Radi se o dugo odgađanom demonstracijskom putovanju za program Artemis kojemu je cilj vratiti astronaute na površinu Mjeseca već 2025. i uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom na Mars.

Izvor: tportal.hr

Kapsula Orion ima simuliranu tročlanu posadu - jednu mušku i dvije ženske lutke - opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli. U 42 dana, koliko bi trebao trajati let, kapsula Orion prešla bi 64.374 kilometra i na kraju pala u Tihi ocean.

  • +4
Artemis I Izvor: Profimedia / Autor: Eva Marie UZCATEGUI / AFP / Profimedia

Glavni cilj misije je testirati izdržljivost Orionovog toplinskog štita tijekom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu brzinom od 39.429 km na sat, ili 32 puta brže od brzine zvuka, pri povratku iz Mjesečeve orbite - mnogo brže od uobičajenih ponovnih ulazaka kapsula astronauta koji se vraćaju iz niske Zemljine orbite.

Svemirski centar Kennedy, odakle bi trebala biti lansirana, zatvoren je za javnost, ali gledatelji će raketu moći vidjeti kako se diže prema nebu i čuti njezin huk s okolnih plaža.

Don Walker, dužnosnik okruga Brevard očekuje gomilu ljudi na lansiranju, "između 200.000 i 400.000".