'hrvatska senzacija'

[VIDEO/FOTO] Amerikanci su poludjeli za 'Vražićkom' iz Karlovca: Što znamo o poluautomatskoj puški koja cilja na tron najzahtjevnijega svjetskog tržišta

31.01.2022 u 06:35

Bionic
Reading

Nakon što je ovih dana karlovački HS Produkt, u suradnji s američkim divom Springfieldom, plasirao na američko tržište poluautomatsku pušku nazvanu Hellion (Vražićak), američki mediji namijenjeni ljubiteljima vatrenog oružja ne prestaju s pohvalama. Naslovnice američkih specijaliziranih časopisa i videorecenzije nazivaju ovu civilnu verziju jurišne puške VHS-2 'hrvatskom senzacijom', a mnogi stručnjaci, uz modularnost i kompaktnost, ističu njezin futuristički dizajn. Evo zašto bi Vražićak mogao postati hit na američkom tržištu civilnog oružja

Specijalizirani američki mediji već danima ne prestaju hvaliti dugo očekivanu pušku za lov i samozaštitu čiji dizajn potpisuje karlovački HS Produkt, a koju na najvećem svjetskom tržištu civilnog oružja plasira američka tvrtka Springfield Inc. Jedan od vodećih američkih časopisa za oružje, Recoil, koji se u tiskanom izdanju prodaje u 250.000 primjeraka, posvetio je Vražićku naslovnicu svojeg zadnjeg broja prozvavši pušku 'hrvatskom senzacijom'.

Magazin Recoil uspoređuje u opsežnom prikazu hrvatski dizajn s biomehaničkim skulpturama švicarskog umjetnika H.R. Gigera, zaslužnog za izgled Aliena, izvanzemaljskog bića iz istoimenog serijala znanstvenofantastičnih filmova koji ubija sve redom, a internetska stranica najpoznatije lobističke udruge za pravo Amerikanki na posjedovanje i nošenje oružja (NRA Women) ističe da je riječ o atraktivnoj puški koja dom čini sigurnijim. Udruga što okuplja žene koje ne zaziru od oružja tvrdi da se puška temelji na provjerenom hrvatskom dizajnu prilagođenom američkim potrebama te da se radi o oružju koje 'ne laje, već grize na prvu'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Springfield Armory

Ukratko, puška Hellion koristi NATO-v kalibar 5,56 milimetara, ima kapacitet 30 metaka te duljinu cijevi od 16 inča (40,6 cm). Ukupna duljina iznosi 28 inča (71 cm), težina 3,8 kilograma, a maloprodajna cijena joj je 1999 dolara. Ono što je razlikuje od većine civilnih poluautomatskih pušaka na američkom, ali i svjetskom tržištu, bullpup je konfiguracija prema kojoj se okvir sa streljivom nalazi iza obarača i smješten je u kundaku.

Kompaktnost, modularnost, ravnoteža...

Iako je riječ o konfiguraciji koja još uvijek nije pustila korijenje u Sjedinjenim Državama, premda takav oblik u velikoj mjeri smanjuje dimenzije oružja i ne utječe na njegove balističke značajke, predviđa se da će HS Produktov i Springfieldov novitet poremetiti tržište na kojem dominira platforma AR-15, najrasprostranjenija vrsta konstrukcije za jurišne, a kasnije i civilne verzije lake borbene puške koju je izumio američki dizajner Eugene Stoner još 50-ih godina prošloga stoljeća. Recenzenti koji su već iskušali Vražićka naglašavaju da hrvatski bullpup dizajn pruža kompaktnost, modularnost i ravnotežu, a pored toga ima izrazito kratak i upravljiv profil.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Stručnjaci posebno hvale ambideksternost puške jer omogućava podjednako dobro korištenje dešnjacima i ljevacima, odvojiv rukohvat, M-Lok proreze na rukohvatu, dodatnih šest utora za remenje, reverzibilan sustav izbacivanja, ergonomsku pištoljsku ručku u standardu AR-15, kundak sklopiv u pet položaja, dvopoložajni podesiv plinski sustav i mogućnost nadogradnje optike po izboru na tzv. Picatinny šini, a koja je zapravo taktički nosač za montiranje raznih dodataka na vatrenom oružju.

Stručnjaci koji su isprobali Vražićka ocjenjuju da bi puška hrvatskog dizajna mogla preuzeti velik dio tržišnog kolača, koji zasad drži Coltov karabin M4, ako u budućnosti poboljša mehanizam okidača te produži cijev na 18 ili 20 inča, iako pritom ne spore njegovu preciznost na manjim udaljenostima i smanjen trzaj. Strijelci su zadovoljni i 'tišinom' puške, a posebno hvale njezinu modularnost ističući da ima znatan potencijal na tržištu.

Iako je Hellion novi proizvod, američki recenzenti upućuju na to da nije riječ o inovacijama, već o usavršenoj civilnoj verziji jurišne puške VHS-2, a koja je postala hit na svjetskom tržištu. VHS-2 koristi standardni NATO-v kalibar 5,56X45 mm i također je konstruirana prema modernoj bullpup konfiguraciji sa spremnikom usađenim u kundak. To omogućava smanjenje ukupne dužine dok je cijev jednake dužine kao i kod jurišnih pušaka klasičnog dizajna ili čak duža. Uz to, na VHS-2, koji dolazi u dvije verzije - kratke je (VHS-K) ili duge cijevi (VHS-D) - može se dodavati razna oprema poput bacača granata VHS-BG kalibra 40X46 milimetara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Pet puta na vrhu svijeta

O vojnom porijeklu Vražićka na američkoj premijeri govorio je i Steve Kramer, potpredsjednik marketinga Springfield Armoryja, naglasivši da se on nadovezuje na čvrste temelje hrvatskog VHS-2 i prilagođava izbirljivom američkom tržištu. 'Promjenama koje je Springfield Armory unio u dizajn, Hellion američkim strijelcima nudi uistinu jedinstven i sposoban bullpup kalibra 5,56 milimetara', ocijenio je Kramer.

Suradnja HS Produkta i Springfielda traje već više od dva desetljeća. Karlovačka tvrtka potpisala je 2001. godine dugogodišnji ugovor s tom američkom tvrtkom koja svojim proizvodima opskrbljuje američku policiju, vojsku i FBI.

Hellion Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Springfield Armory

HS Produkt predstavio je prve proizvode u obliku dvije linije poluautomatskih pištolja PHP i HS95, proizvedenih tijekom Domovinskog rata za potrebe hrvatskog Ministarstva obrane. Kasniji modeli dobili su i prestižnu oznaku NSN (NATO StockNumber), što im jamči ravnopravan status u sustavu oružja koje koriste članice Sjevernoatlantskog saveza.

Već 1999. godine HS Produkt predstavlja poluautomatski pištolj HS2000, a on je svojim dizajnom, inovativnim konstruktorskim rješenjima, malom težinom i velikom preciznošću stekao brojna priznanja struke u svijetu. Domaću kvalitetu 'nanjušio' je i američki div Springfield te je plasirao HS2000 na tamošnjem tržištu pod lokalnim nazivom SA-XD, a pored američke vojske i policije, koriste ga oružane snage Bosne i Hercegovine, Dominikanske Republike, Indonezije, Iraka, Makedonije, Malezije, Tajlanda i Tunisa.

Karlovačka tvrtka stoji i iza modela XDM – riječ je o licenciranom poluautomatskom pištolju koji se u suradnji sa Springfield Armoryjem proizvodi za američko tržište od 2006. godine. Model XDM nalikuje prethodniku, ali sadrži brojne i inovativne preinake, poput izmjenjivih leđa rukohvata u tri veličine i sportske cijevi. Koliko je model bio uspješan, govori i podatak da je XDM, dvije godine od premijere, izabran za američki pištolj godine.

  • +30
Karlovac: Tvrtka HS Produkt razvila novu jurišnu pušku VHS-2S Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Tijekom 2019. na tržištu se pojavio i HS Produktov model Hellcat H11, prema ocjenama konstruktora i korisnika trenutno najbolji pištolj za prikriveno nošenje, osobnu sigurnost i samoobranu. Uz manje dimenzije i zapanjujući kapacitet spremnika od 13 metaka kalibra 9X19 mm, pištolj je osvojio Amerikance svojom ergonomijom i preciznošću. Radi se naime o modelu iz segmenta mikrokompaktnih pištolja koji je nastao kao konkurencija na tržištu dominantnom SIG Sauerovu P365. Karlovačka 'paklena mačka' dostupna je u dvije konfiguracije - standardnoj te OSP (Optic Sight Pistol) - koja predviđa ugradnju optičkih uređaja, a primjenjuje se i na spomenutom modelu XD.

Budući da su HS Produktovi pištolji već pet puta proglašavani pištoljima godine na američkom tržištu, ne bi čudilo to da primat na izborima za najbolje puške preuzme i Vražićak iz Karlovca.