borbena eskadrila

[FOTO/VIDEO] Donosimo detalje modernizacije mađarskih Gripena koja ukazuje na podizanje borbene spremnosti u mogućem srazu NATO-a i Rusije

25.01.2022 u 06:42

Bionic
Reading

Mađarska je prošlog tjedna zaključila pregovore o modernizaciji svojih borbenih zrakoplova tipa Saab JAS-39 Gripen na standard MS20 Block 2, čime će se povećati borbene i komunikacijske sposobnosti tog lakog višenamjenskog aviona, uključujući znatno proširenje spektra naoružanja. Provjerili smo što mađarskom ratnom zrakoplovstvu donosi nadogradnja na standard MS20 Block 2 i u kojoj je mjeri obnova aviona povezana s aktualnom situacijom u Ukrajini

Tvrtka Saab izvijestila je da je general bojnik Nandor Kilian, glavni inspektor mađarskog ratnog zrakoplovstva, naglasio da će modernizirani Gripeni omogućiti značajno povećane operativne sposobnosti mađarskih zračnih snaga. Jonas Helm, voditelj tvrtkine zrakoplovne podružnice Saab Aeronautics, kazao je da nadogradnja na standard MS20 Block 2 čini Gripen još učinkovitijim i snažnijim zrakoplovom, sposobnim u svakom pogledu konkurirati bilo kojem borbenom avionu pete generacije.

Helm je modernizaciju ovog jednomotornog zrakoplova 4,5/4++ generacije povezao s ozbiljnim trzavicama na relaciji Washington/Bruxelles-Moskva zbog Ukrajine te zaključio da je Mađarska odlukom o nadogradnji letjelica učinila dodatni korak da bude 'jedna od vodećih zračnih snaga u Europi i stvarno doprinosi operacijama NATO-a i EU-a'. Pritom nije propustio podsjetiti da se više od 150 milijuna ljudi u pet zemalja na tri kontinenta oslanja na lovce Gripen C/D kako bi zaštitili suverenost svojeg zračnog prostora i osigurali svoju neovisnost. Time je švedski pregovarač neizravno potvrdio ozbiljnost situacije na istoku Europe.

Izvor: Društvene mreže / Autor: update defense

Zračno ratovanje izvan vizualnog dometa

Prema Saabovim najavama, modernizacija Gripena na standard MS20 Block 2 znači poboljšanje senzorskih sposobnosti, povećanje dometa praćenja ciljeva zrak-zrak i poboljšanje sposobnosti otkrivanja malih neprijateljskih zrakoplovnih sustava, u prijevodu bespilotnih letjelica, a što sveukupno ukazuje na to da bi nadograđena platforma bila spremna suprotstaviti se sustavima na kojima inzistira ruska vojska i na kojoj se u pravilu temelje svi suvremeni oružani sukobi.

  • +10
JAS-39 Gripen Izvor: EPA / Autor: Sandor Ujvari

Konkretno, Saab Aeronauticsova obnova uključuje nadogradnju radara na standard PS-05/A Mk4, što znači da se ukupne performanse, osobito domet praćenja ciljeva zrak-zrak, značajno povećavaju. Novi standard radara, koji proizvode Ericsson i GEC-Marconi, ima povećanje od čak 150 posto u rasponima otkrivanja ciljeva zrak-zrak na velikim visinama, otkrivanja i praćenja manjih ciljeva u trenutnim dometima, povećanje od 140 posto u korištenju projektila zrak-zrak na malim visinama te potpunu integraciju suvremenih projektila tipa AIM-120C-7, AMRAAM, AIM-9X Sidewinder i, konačno, MBDA Meteor, trenutno smatranog najboljim projektilom te vrste jer je zapravo riječ o raketi za zračno ratovanje izvan vizualnog dometa (BVRAAM).

Uz to, nadogradnja će omogućiti mađarskom ratnom zrakoplovstvu da, pored dalekometnog, radarski vođenog i superiornijeg od ostalih zrak-zrak projektila, bira IRIS-T, odnosno infracrveni projektil koji djeluje unutar vizualnog dometa (WVR), kao i modernu laserski vođenu bombu zrak-zemlja GBU-49. Program MS20 Block 2 uključuje i poboljšanje funkcionalnosti sustava za razmjenu podataka Link 16 te ažuriranje sustava glasovne komunikacije na najnoviji standard sigurne komunikacije NATO-a. Također, poboljšat će se sposobnost identifikacije savezničkih letjelica uvođenjem NATO-va sustava Mode 5 za identifikaciju 'prijatelj-neprijatelj'. Dostupne informacije potvrđuju i ugradnju novog digitalnog paketa za izravnu zračnu potporu CAS, što smanjuje vrijeme potrebno za primanje naredbi iz zapovjednog središta i let do odredišta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: U.S MILITARY SUPERIOR

Da Budimpešta ništa ne propušta slučaju, govori i podatak da je mađarsko ministarstvo obrane, istog dana u kojem je zaključen sporazum o modernizaciji Gripena, dogovorilo s njemačkom tvrtkom Diehl nabavu raketa IRIS-T, odsad kompatibilne s ciljničkim sustavom ugrađenim u pilotsku kacigu, pa se može koristiti prilikom velikih G-opterećenja u bliskoj zračnoj borbi. Pored toga, kompatibilnost kacige i projektila IRIS-T omogućava zahvaćanje znatno većeg kuta cilja u zraku od Sidewindera, dosad najubojitijeg oružja Gripena u sastavu mađarskog ratnog zrakoplovstva.

Obnova sposobnosti iz ere MiG-29

Stručnjaci podsjećaju da mađarske zračne snage nabavom projektila IRIS-T ponovno dobivaju sposobnosti zahvaćanja ciljeva pod znatno većim kutom, izgubljene nakon što su 2010. povukli iz upotrebe lovce MiG-29, a koji su putem sovjetskih kaciga ZSh-5 i ZSh-7 mogli ciljati i upravljati raketom R-73. Treba reći i da je IRIS-T raketa s infracrvenim sustavom navođenja i kontroliranim vektorskim potiskom koji omogućava visoke manevarske sposobnosti, a sve više zamjenjuje AIM-9 Sidewinder, koji koriste brojne članice NATO-a.

Mađarska vlada potpisala je krajem 2001. sa Švedskom ugovor o leasingu 14 lovaca Gripen (12 jednosjeda i dva dvosjeda), čime je započeo proces preustroja zračnih snaga sa sovjetskog na suvremeno ratno zrakoplovstvo zapadnog tipa. U siječnju 2005. započela je prekvalifikacija prvih mađarskih pilota i zemaljske posade u eskadrili švedskog ratnog zrakoplovstva Skaraborg F7, smještenoj na jugozapadu te zemlje. Negdje u isto vrijeme s proizvodne trake u obližnjem švedskom Linköpingu sišao je prvi Gripen namijenjen Mađarima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MILITARY TUBE TODAY

Prvih pet Gripena stiglo je u redove mađarskog ratnog zrakoplovstva krajem ožujka 2006., nakon čega je u zračnoj bazi Kecskemét održana jednotjedna inspekcija mađarskog ministarstva obrane. U travnju iste godine tih prvih pet primjeraka predano je na korištenje 101. lovačkoj skupini, a kasnije i krilu, odnosno pukovniji nadimka Pume, osnovanoj u listopadu 1935., a koja je sudjelovala u Drugom svjetskom ratu kao podrška nacističkom Luftwaffeu u borbama iznad Mađarske i Austrije.

Službeni naziv postrojbe nakon povlačenja Sovjeta iz Mađarske preimenovan je u Desző Szentgyörgyi – po mađarskom asu s najviše zračnih pobjeda u Drugom svjetskom ratu, njih 29, a koji je okončanjem rata prešao komunistima i kasnije letio kao pilot državne aviokompanije Malev, sve do svoje pogibije 1971. u slijetanju putničkog Il-18 na kopenhaški aerodrom, tri tjedna prije planiranog umirovljenja. Primarna misija Puma je zaštita i obrana mađarskog zračnog prostora, a postrojba je od 2014. zadužena i za kontrolu i zaštitu slovenskog neba u sklopu NATO-a, naslijedivši dotad angažirane talijanske zračne snage.

Mađarsko 'ne bi se šteli zamerit'

Postrojba redovito sudjeluje u međunarodnim vježbama Lion Effort i Tiger Meet, a koja nije na popisu službenih vježbi NATO-a niti je usko povezana s bilo kojim NATO-vim zapovjedništvom, već je zamišljena kao poluformalno druženje u zraku i razmjena dragocjenih iskustava. Pume, također, od 2015. sudjeluju u NATO-vim misijama kontroliranja zračnog prostora iznad Baltičkog mora, pri čemu je postrojba prikupila izravna iskustva u protjerivanju ruskih aviona s neba pod kontrolom zapadnog saveza. Valja reći da švedski proizvođač, u dogovoru sa švedskim ratnim zrakoplovstvom, redovito organizira susrete ratnih zrakoplovstava koja koriste Gripene, pa švedski, brazilski, češki, južnoafrički, tajlandski i mađarski piloti surađuju i unutar tog kluba.

Izvor: Društvene mreže / Autor: FORCE Technology

Inače, Mađarska od 2019. blokira ukrajinsko članstvo u NATO-u sve dok Kijev etničkim Mađarima ne vrati prava koja su imali prije no što je zakon o jeziku ograničio pristup edukaciji manjina na njihovim materinjim jezicima. Službena Budimpešta, koju vodi premijer Viktor Orban, poznat po naklonosti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ima različit stav prema Kremlju od Washingtona i Bruxellesa te smatra da Moskvu, za slučaj ruske 'ograničene umiješanosti' u Ukrajini, ne treba kažnjavati dodatnim sankcijama. Orban, podsjetimo, održava dobre odnose s Putinom radi trgovine i distribucije plina, što pak ruski predsjednik koristi kako bi slabio Europsku uniju i NATO iznutra.

Ne treba sumnjati u to da bi Pentagon, za slučaj rasplamsavanja sukoba s Rusijom, tražio od Mađara da poštuju ugovorne obaveze o zajedničkoj obrani, za razliku od zasad neispunjenih povećanja izdvajanja za obranu na najmanje dva posto BDP-a do 2024., a što je NATO, kao cilj za svaku članicu, zacrtao još 2014. Time bi Mađarska, s Poljskom, Češkom, Slovačkom, Rumunjskom, Bugarskom i baltičkim članicama NATO-a, zadovoljila svrhu svojeg članstva u zapadnom vojnom savezu, a na što su te nekadašnje članice suparničkog saveza potaknute zbog nemogućnosti samostalnog odupiranja ruskim prijetnjama.