OBLJETNICA POD POVEĆALOM

Vice Vukojević otkrio kako planira uvesti red na ovogodišnju komemoraciju u Bleiburgu

02.05.2018 u 13:12

Bionic
Reading

Ovogodišnja komemoracija blajburške tragedije održat će se 12. svibnja pod iznimnim povećalom, što austrijske policije, što udruga koje smatraju da je riječ o pronacističkom skupu. Predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević za tportal je objasnio kako će se točno u novim okolnostima odvijati ovogodišnja komemoracija i na koji način će oni, kao organizatori, pokušati suzbiti svaku ekscesnu situaciju

Naime, Počasni bleiburški vod još tamo od 60-ih godina prošlog stoljeća, kada se o masovnoj likvidaciji ratnih zarobljenika poražene vojske NDH te civila moglo tek šaputati unutar četiri zida, počeo je otkupljivati zemljište na Blajburškom polju.

Prvih 1000 kvadrata kupili su 1965. za novac prikupljen od hrvatskog iseljeništva, 14 tisuća kvadrata kupili su 2004. donacijom Vlade Republike Hrvatske, a danas je Počasni bleiburški vod vlasnik ukupno 30 tisuća kvadrata zemljišta na Blajburškom polju.

Službeni dio komemoracije održava se upravo na tom zemljištu i za red na tom dijelu zadužen je Počasni bleiburški vod. Vukojević nam je potvrdio kako su osigurali 140 do 150 'sigurnjaka' koji će na njihovom dijelu paziti da sve protekne u miru i redu te bez isticanja nedozvoljenih simbola. S obzirom na velik broj ljudi, dio prati komemoraciju na zemljištu koje ne pripada njima i tamo se za red brine lokalna policija. A što se tiče šatora, u kojem su ugostitelji prodavali kobasice i pivo, toga ove godine neće biti.

Najavljeni kontraskupovi

Ovogodišnju komemoraciju pratit će dva protuskupa. Jedan inicira austrijska liberalna stranka Neos u sklopu inicijative AK Pliberk-Bleiburg, što okuplja 21 pretežno nevladinu organizaciju, a koja prikuplja potpise da se na Blajburškom polju zabrani isticanje ustaških obilježja, na koje je austrijska policija žmirila prethodnih godina.

Oni su kontaktirali i s vodstvom stranke Glas koja je načelno podržala tu inicijativu. Glasnogovornik Glasa Ismar Avdagić kazao je za tportal kako se oni ne protive komemoraciji ako ona bude pristojna i bez ustaških obilježja.

Skup je najavio i Savez koruških partizana.

'Toga više nema, a pod tim šatorom su se događale provokacije. No tu su najveći interes imali lokalni ugostitelji jer su zarađivali na prodaji. To se događalo mimo nas i mi smo tražili da se on ukine jer je šator bio jednim dijelom na našoj površini', objašnjava Vukojević.

Iako se stječe dojam da su organizatori komemoracije ove godine imali problema s domaćinima, a to su koruške vlasti i tamošnja biskupija, Vukojević nas uvjerava kako je sve teklo glatko. Možda i bolje nego inače.

  • +24
Komemoracija u Bleiburgu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Nije se promijenilo ništa, dapače bolja je suradnja. Prošle smo imali dva sastanka, a ove godine sve smo dogovorili u jednom. Biskup nam je postavio svoje uvjete, no on to dogovara s Hrvatskom biskupskom konferencijom. Sve je usklađeno, nema nikakvih problema, a mi smo odgovorni za naše područje', dodaje.

Svetu misu će predvoditi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup zadarski, mons. Želimir Puljić, dok bi govore trebali održati predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH. Hoće li uime Sabora, koji je pokrovitelj komemoracije, doći njegov predsjednik Gordan Jandroković ili će poslati nekoga, Vukojević još ne zna.