vice mihanović

Prvi doznajemo: Šef splitskog HDZ-a izvukao se od optužbi za plagijat doktorata, nastradat će - njegova mentorica

20.12.2021 u 14:27

Bionic
Reading

Sveučilište u Osijeku na temelju nalaza Povjerenstva o znanstvenoj procjeni doktorske disertacije dr. sc. Vice Mihanovića utvrdilo je da je njegov doktorski rad korektan, ali će ga ipak morati značajno doraditi, ekskluzivno doznaje tportal

Riječ je o disertaciji pod naslovom 'Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja', a koja je izazvala buru u javnosti nakon što su u proljeće ove godine iznesene optužbe za plagijat. Povjerenstvo je utvrdilo da je Mihanovićeva doktorska disertacija konceptom, izvedbom i rezultatima istraživanja dokazala postavljene znanstvene hipoteze i ostvarila postavljene ciljeve istraživanja. Stoga navedena znanstvena disertacija ima znanstveni doprinos u znanstvenom području društvenih znanosti, znanstvenom polju ekonomije.

Ipak, Povjerenstvo je utvrdilo i nedostatke u Mihanovićevoj disertaciji:

'Nedostaci i propusti kod organizacije i uređivanja teksta (oznake za reference, fraze koje su nespretno prevedene ili citirane na krivom mjestu te propusti kod lektoriranja teksta), navedeni u Izvješću Povjerenstva, ne dovode u pitanje doktorsku disertaciju kao cjelinu niti znanstveni doprinos doktorske disertacije, ali se isti moraju otkloniti na način da Ekonomski fakultet u Osijeku otisne poseban dokument koji će sadržavati lekturu, redakturu i korekciju pojedinih dijelova teksta i umetne u doktorsku disertaciju Mihanovića kao sastavni dio.'

  • +3
Vice Mihanović Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

'Utvrđuje se da nema elemenata za postupanje u skladu s člankom 82. stavkom 3. i 4. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju niti članka 213. Statuta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku odnosno člankom 41. Pravilnika o poslijediplomskim studijima na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, jer akademski stupanj doktora znanosti nije stečen u suprotnosti s navedenim zakonskim i statutarnim odredbama', navodi Senat Sveučilišta u Osijeku, čiju odluku potpisuje rektor Vlado Guberac.

Tportal doznaje kako će EFOS pokrenuti stegovni postupak protiv Mihanovićeve mentorice, prof.dr.sc. Ivane Barković Bojanić. Članovi povjerenstva za Mihanovićev doktorat su u međuvremenu umirovljeni pa nisu podložni stegovnom postupku. Doznajemo i kako je vodstvo doktorskog studija u međuvremenu promijenjeno, pokrenute su izmjene procedure prijava i ocjene disertacija, a radi se i na izmjeni sadržaja doktorskog studija.