'za žene u znanosti'

Žene češće upisuju doktorat, muškarci zauzimaju više pozicije

06.11.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Više od polovice svih upisanih doktorata u Hrvatskoj čine žene, no muškarci su na višim pozicijama, rekao je u ponedjeljak predsjednik Izbornoga povjerenstva Nacionalnoga programa "Za žene u znanosti" akademik Zvonko Kusić u povodu otvorenja novoga ciklusa dodjele stipendija

Dvije trećine studenata i više od polovice svih upisanih doktorata čine žene, no na visokim pozicijama i dalje su češće muškarci, istaknuo je akademik Zvonko Kusić u povodu otvaranja novoga ciklusa stipendiranja žena u prirodnim znanostima.

Dodao je da je program "Za žene u znanosti" uvelike pridonio izjednačavanju muškaraca i žena u znanosti u posljednjih 18 godina. "Glavni cilj programa je da se ustaljeni pogled na ženska zanimanja ruši i demistificira", poručio je, dodavši da je "samozatajni i dugotrajni" posao koji laureatkinje rade "ono što bi društvo trebalo raditi".

"Naše je društvo dosta talentirano, ali nismo spremni za disciplinu i rad. Tu se radi bez direktne nagrade, a danas svi teže brzome uspjehu. Ovo bi društvo trebalo raditi", kazao je. Žene nakon završavanja nekoga stupnja obrazovanja nemaju financijsku stabilnost, poručila je Zrinka Ljubešić, profesorica na odsjeku za biologiju PMF-a, dobitnica prve stipendije ovoga Programa.

"Najgori dio je nesigurnost nakon doktorata ili poslijedoktorskoga studija. Ljubav prema znanosti nije dovoljna, potrebna nam je financijska stabilnost", kazala je. Stipendije, koje se u Hrvatskoj dodjeljuju u organizaciji tvrtke "L'Oreal ADRIA" i Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture, od 2006. dodijeljene su 66 hrvatskih znanstvenica.

Hrvatski nacionalni program stipendiranja u području prirodnih znanosti pokrenut kao dio programa "For Women in Science" koji su pokrenuli L'Oreal i UNESCO 1998., koji obuhvaća preko 110 zemalja te je putem njega nagrađeno više od 3900 znanstvenica.

Prijave za 18. ciklus stipendiranja Nacionalnog programa "Za žene u znanosti" u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija otvorene su u ponedjeljak, te traju do 4. prosinca.