TV DEBATA

Verbalni rat 'ćorcima' Hollandea i Sarkozyja

  • Autor: J.T.
  • Zadnja izmjena 03.05.2012 10:32
  • Objavljeno 03.05.2012 u 10:32
francois hollande nicolas sarkozy

francois hollande nicolas sarkozy

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Iako je odmah nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj Nicolas Sarkozy zatražio tri debate s kandidatom socijalista Françoisom Hollandeom, ustaljeni običaj jedne predsjedničke debate koja se uživo prenosi na televiziji nije se mijenjao

Danima se dobar dio francuske javnosti bavio detaljnim izvještajima o pripremama za najvažniju i jedinu izravnu debatu dvojice glavnih kandidata za predsjednika Republike.

Tako javnost nije ostala prikraćena za niz beskorisnih i trivijalnih podataka, poput onog o traženoj temperaturi u televizijskom studiju (za sve one koje bi to eventualno zanimalo, iznosila je 'optimalnih' 19 stupnjeva), a stranački pristaše s obje strane nisu propuštali priliku da višestruko istaknu 'dubinske pripreme' svojih kandidata.

U samoj debati izgledalo je kao da su oba kandidata imala jasno posložene ambicije za skoro trosatnu, neprekinutu raspravu. S jedne strane, François Hollande želio je ostaviti dojam državnika koji će, usprkos manjku staža u visokoj politici (iza sebe nema primjerice ni ministarski staž, za razliku od prethodnih predsjednika Francuske), suvereno preuzeti najvažniju političku funkciju u državi, dok je Nicolas Sarkozy imao više-manje cilj onemogućiti Hollandea u ostavljanju dotične impresije samouvjerenog i sposobnog političara, ostajući posve vjeran svojoj ofenzivnoj maniri.

Želja za ostavljanjem ovakvog ili onakvog dojma kandidata nužno se negativno odrazila na sam sadržaj debate koja je vrvjela nizom međusobnih optužbi, za laži, aroganciju, kontradiktornost, hipokriziju itd… Među ostalim, često se baratalo statističkim podacima, i s jedne i druge strane, o broju nezaposlenih te o broju legalnih i ilegalnih imigranata, no na kraju teško je bilo u tom nadmetanju brojkama izvući kakav iole poučan zaključak. Tako da su svi oni u brojnoj televizijskoj i internetskoj publici koje je manje zanimala retorička vještina, a više teme kao što su nezaposlenost i prosječna potrošačka moć, ostali prikraćeni za bistrije vizije.

Primjerice, oko pitanja vezanih uz Europsku uniju, koja s razlogom jako zanimaju međunarodnu publiku, Hollande je ponovio da valja nanovo pregovarati o fiskalnom paktu i nanovo se založio za uvođenje euro obveznica. Sarkozy je odbacio takve navode tvrdeći da bi manjak discipline u eurozoni doveo do toga da Njemačka i Francuska financiraju siromašnije nacionalne ekonomije. No rasprava je i na toj točki, nakon uvodnih programa, završila u međusobnim optužbama. Sarkozy je prozivao lijeve vlade (Španjolska) za lošu ekonomsku politiku, dok se Hollande zadovoljio citiranjem Berlusconijeve vlade.

Jednako tako, rasprava o eventualnom glasačkom pravu stranaca na lokalnim izborima u Francuskoj navela je Hollandea da optuži Sarkozyja da sve strance smješta u kategoriju muslimana te ga je podsjetio da je niz Francuza muslimanske vjeroispovijesti te da nisu nametali svoju vjeru ostalima.

Budući da je debata na koncu poprilično razočarala u pogledu sadržaja, ostaje jedino ocijeniti koliko je svaki kandidat uspio u nakani ostavljanja uspješnog dojma, a na tom planu rezultat je više-manje izjednačen. Hollande je donekle popravio svoj dosadašnji imidž djelujući bitno asertivnije no na početku kampanje, no oko niza bitnih strategija, kako domaćih, tako i europskih, nije iznio ni približno dovoljan broj konkretnih mjera, dok se Sarkozyjeva nakana o okupljanju desnog biračkog tijela zapravo može provjeriti tek u nedjelju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi