nemaju straha

Venezuela spremna na obranu od intervencije SAD-a i američkih država: Nećemo nikome dopustiti da gazi sveto venezuelansko tlo

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 13.09.2019 23:11
  • Objavljeno 13.09.2019 u 23:11
Jorge Arreaza

Jorge Arreaza

Izvor: EPA / Autor: Rayner Pena

Venezuela je spremna braniti se nakon što se nekoliko zemalja, među kojima i Sjedinjene Države pozvalo na međuamerički sporazum koji bi mogao opravdati vojnu intervenciju protiv te zemlje.

"Spremni smo zaštiti se, spremni smo reagirati. Nećemo nikome dozvoliti da gazi sveto venezuelsko tlo, odgovorit ćemo a nadamo se da do toga nikada neće doći", izjavio je ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza na konferenciji za novinare u Ženevi nakon susreta s visokom povjerenicom Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet.

"Jamčim vam da nikada nećemo napasti neku bratsku zemlju, niti ćemo gaziti tlo neke bratske zemlje, ni u kojim okolnostima, osim za zaštitu našeg naroda i naše teritorijalne cjelovitosti", dodao je.

U srijedu je na sastanku Organizacije američkih država - Argentine, Brazila, Čilea, Kolumbije, Sjedinjenih Država, Gvatemale, Haitija, Hondurasa, Paragvaja, Dominikanske Republike, Salvadora i Venezuele koju je predstavlja oporba izglasano aktiviranje savjetodavnog organa Međuameričkog ugovora o uzajamnoj pomoći (TIAR).

Washington je objasnio da se pozvao na TIAR, koji predviđa međusobnu pomoć u slučaju vojnog napada, kao odgovor na vojne vježbe duž granice s Kolumbijom koje je naredio venezuelski predsjednik Nicolas Maduro i koji optužuje tu susjednu zemlju da pokušava "izazvati sukob".

Venezuela, u kojoj vlada duboka politička i gospodarska kriza je u sklopu vježbi počela u utorak raspoređivati na granici 150.000 vojnika.

Sjedinjene Države i pedesetak zemalja prve su početkom godine priznale šefa venezuelske oporbe Juana Gauidoa privremenim predsjednikom. Washington je u travnju odredio naftni embargo Venezueli kako bi pojačao pritisak na socijalističkog predsjednika i prisilio ga da napusti vlast, za sada bez uspjeha.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!