TRAŽE VEĆA PRAVA

Veliki prosvjed liječnika ispred Kujundžićeva ministarstva

03.12.2016 u 13:34

  • +10

Prosvjed liječnika specijalizanata protiv novih uvjeta o specijalizaciji

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot HRT

Bionic
Reading

Oko 300-tinjak liječnika specijalista, specijalizanata i stažista okupilo se u subotu ispred Ministarstva zdravstva na prosvjednom skupu nazvanom 'Zadržimo liječnike u Hrvatskoj' kako bi upozorili na svoj neravnopravan položaj te zatražili ukidanje neujednačenih ugovornih obveza iz Pravilnika o specijalizacijama

Riječ je o visini odštete koju liječnici plaćaju u slučaju ranijeg odlaska iz ustanove koja ih je poslala na specijalizaciju, kao i o vremenu koje su dužni provesti u njoj, a koje je dulje od provedenog na specijalizaciji.

Liječnici: Izloženi smo robovlasničkim ugovorima

Liječnici smatraju da su izloženi robovlasničkim ugovorima, s obzirom da se razlike u visini iznosa odštete kreću od 50.000 kuna do 1,3 milijuna kuna.

Osim ukidanja takvih ugovora, od ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji se sastao s predstavnicima prosvjednika, zatražili su i kontinuirano raspisivanje natječaja za pripravnički staž, umjesto da mladih liječnici na staž čekaju godinu dana, kao te donošenje stimulativnih mjera za zadržavanje liječnika u Hrvatskoj.

'Naš glavni zahtjev je da se izjednače ugovori svih specijalizanata i da se ukinu robovlasnički ugovori jer mislimo da nije način da se mlade liječnike zadrži u Hrvatskoj penalizacijskim ugovorima već putem stimulativnih mjera', izjavio je specijalizant Marin Smilović

Prema važećem pravilniku, koji je na snazi od srpnja, liječnicima se dopušta mogućnost da odu iz bolnice koja ih je poslala na specijalizaciju uz odštetu od 50.000 kuna, za razliku od prethodnog pravilnika koji je liječnicima nametnuo odštetu i do 1,3 milijuna kuna.

Ministarstvo zdravstva najavilo je skoro donošenje novog pravilnika, kojim bi se odšteta zbog ranijeg prekida ugovora povećala na maksimalni iznos od 250.000 kuna, odnosno 3.300 kuna mjesečno. No, tu bi odštetu plaćala ustanova u koju specijalizant prelazi, a on sam platio bi je samo u slučaju da odlazi na rad u inozemstvo.

Ministarstar Kujundžić: Novi pravilnik je prijelazno rješenje

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ističe kako je novi Pravilnik kompromisno i prijelazno rješenje, do donošenja novog cjelovitog programa specijalizacija iduće godine.

'Pravilnik bi važio godinu dana, a tijekom 2017. napravili bismo novi program specijalizacije, u kojem bi popravili brojne stvari koje sada nisu najidealnije i najsuvremenije, a, s druge strane, pokušali bi napraviti pravilnik koji bi bio pravedniji za jednu i za drugu stranu, a čuvao zdravlje hrvatskog naroda', izjavio je ministar nakon razgovora s liječnicima.

U razgovoru s njima najavio je kako će nastojati ispraviti nepravde koje su dosad postojale, a gdje su liječnici bili stavljani su poziciji da se vrate u bolnicu bez mogućnosti odlaska veliki broj godina ili pak da odu uz vraćanje velike količine novaca.

Prema novom Pravilniku, ističe Kujundžić, specijalizanti su dobili uvjetnu slobodu i lako mogu otići iz ustanove nakon što plate 60.000 kuna, bez da se i jedan dan vrate u bolnicu ili dom zdravlja koji im je dao specijalizaciju, no to stvara velike probleme unutar sustava, koji se na taj način može urušiti.

'Jučer mi je na stol došao zahtjev iz OB Vukovar da trojica specijalizanata, koji su primljeni prije nekoliko tjedana, prijeđu specijalizirati u KBC Osijek', istaknuo je.

Upozorio je kako postoji opasnost da mnoge bolnice na taj način ostanu bez liječnika, dok za županije, koje sa oko 100.000 kuna bruto financiraju specijalizaciju svakog liječnika, to predstavlja bačeni novac i potrošeno vrijeme od pet godina školovanja na nekoga tko se neće vratiti i liječiti ljude.

Upitan na kraju kada će novi pravilnik stupiti na snagu, Kujundžić je odgovorio kako će se o njemu 'još malo razgovarati'. 'Ništa se neće dogoditi, sad je božićno vrijeme, sad nam ne trebaju nikakvi ratovi i demonstracije i kad se malo ohladimo i zbrojim mislim da ćemo naći kompromisno rješenje'.

Goluža: Dosad otišlo 500 liječnika

Potporu prosvjedu liječnika dale, među ostalim, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine te Hrvatska liječnička komora, čiji je predsjednik Trpimir Goluža smatra da donošenje novog pravilnika nije kompromis nego jednostrana odluka, koja nije donesena za osnovu izračuna i analiza nego na paušalan način.

'Model kazne za liječnike nije se pokazao dobrim za zadržavanje liječnika u Hrvatskoj i to je zapravo bilo sprečavanje odlazaka pa je nužno primijeniti pristup i naći modele za zadržavanje', kazao je.

'Ako jedan čelnik lokalne samouprave može naći 50.000 eura za nastup estradnih zvijezda za doček Nove godine, onda se mogu naći i sredstava da bi ta lokalna zajednica imala adekvatnu zdravstvenu skrb', smatra Goluža.

Podsjetio je kako je Hrvatsku dosad napustilo više do 500 liječnika, a dominantna skupina koja odlazi su mladi liječnici.