ZATEZANJE ODNOSA

Velika svađa SAD-a i Rusije

07.12.2012 u 11:17

Bionic
Reading

Rusija će zabraniti ulazak u zemlju Amerikancima koji su prekršili ljudska prava, kao odgovor na sankcije SAD-a dužnosnicima umiješanima u smrt odvjetnika Sergeja Magnitskog

'Prilikom susreta s Hillary Clinton u Dublinu na sastanku OESS-a potvrdio sam da ćemo zabraniti ulazak u Rusiju Amerikancima odgovornima za kršenje ljudskih prava', kazao je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, prenosi agencija Interfaks.

Američki Kongres je u četvrtak usvojio sankcije ruskim dužnosnicima umiješanim u smrt Magnitskog 2009. godine, takozvani Zakon Magnitski, što je izazvalo bijes Moskve koja je obećala da će na to odgovoriti na odgovarajući način.

Istovremeno, jedan dužnosnik ruskog parlamenta kazao je da bi sankcije mogle biti uvedene američkim dužnosnicima optuženima za kršenje prava u Afganistanu, Iraku i na drugim mjestima u svijetu.

Sergej Magnitski (37), moskovski odvjetnik zaposlen u Investicijskom fondu Ermitaž kapital, umro je 16. studenoga 2009. u zatvoru. Prema službenom medicinskom izvještaju, uzrok smrti je otkazivanje rada srca.

Vijeće za ljudska prava, koje djeluje pod okriljem predsjednika Ruske Federacije, priopćilo je međutim da je odvjetnik umro od batina.

Magnitski se iza rešetaka našao 2008. pod optužbom za utaju poreza i prevaru u iznosu od 230 milijuna dolara. Pojedine ruske nevladine organizacije navode da je Magnitski pristao otkriti cijelu mrežu korupcije koja spaja pojedine bankare, zaposlene u poreznoj službi i neke visoke državne činovnike.

Prema novom američkom zakonu, koji tek treba odobriti predsjednik Barack Obama, pojedinci umiješani u smrt Sergeja Magnitskog, kao i svi odgovorni za teško kršenje ljudskih prava u Rusiji, neće moći dobiti vize za ulazak u SAD, a njihova imovina moći će biti zamrznuta.

Američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je u Dublinu na nove pokušaje represivnih vlada da 'resovjetiziraju' veći dio istočne Europe i centralne Azije, a posebno je ciljala na Rusiju zbog njenog navodnog ugrožavanja demokracije i grupa za zaštitu ljudskih prava.

U razgovoru s grupom boraca za ljudska prava i pripadnika civilnog društva, na marginama dvodnevnog ministarskog sastanka OESS-a, ona je ukazala na 'novi val represivnih taktika i zakona čiji cilj je da se kriminaliziraju američki napori na području ljudskih prava'.

Taj trend, dodala je, ogleda se u sve većem smanjenju sloboda građana Rusije, Bjelorusije, Turkmenistana i drugih zemalja nastalih poslije raspada Sovjetskog Saveza prije dva desetljeća. Ona je dodala da SAD traži 'efektne načine da uspori ili spriječi taj proces'.

Clinton je u obraćanju na ministarskoj konferenciji OESS-a ponovila svoju zabrinutost zbog novog ruskog zakona koji traži od organizacija i novinara koji se financiraju iz inozemstva da se registriraju kao 'strani agenti', što je potez za koji SAD vjeruje da ima za cilj spriječiti kritike na račun vlade predsjednika Vladimira Putina.