izmjena zakona

Velika promjena: Drugostupanjski sud moći će samo jednom ukinuti presudu prvostupanjskog suda

09.06.2022 u 17:29

Bionic
Reading

Drugostupanjski žalbeni sud ubuduće će samo jednom moći ukinuti presudu i vratiti predmet prvostupanjskome sudu na ponovno postupanje s preciznim uputama koje činjenice trebaju razmatrati, predlaže vlada konačnim prijedlogom izmjena i dopuna zakona o kaznenom postupku

Prijedlog izmjena vlada je sa sjednice u četvrtak uputila u drugo saborsko čitanje, a državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić tu promjenu istaknuo je kao ključnu i veliku promjenu u zakonu, za koju Ministarstvo smatra da će itekako ubrzati kazneni postupak.

"Ako drugostupanjski sud ponovno primi isti predmet, više ga neće moći vratiti na prvi stupanj, nego će taj predmet morati završiti presudom na tom drugom stupnju. Isto tako, kroz jasne, precizirane uvjete, taj sud zbog rokova postupanja neće odugovlačiti postupak nego će samo razmatrati one činjenice koje je kao uputu dao prvostupanjskom sudu da ih treba posebno razmotriti", objasnio je.

U Sabor je vlada putila i konačne prijedloge izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (EU) kojima se, uz ostalo, preciziraju rokovi za završetak postupka te Zakona o vladi kojima se predviđa ukidanje imuniteta članovima vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku za petak je zakazao kazneni odjel Vrhovnog suda najavivši da će na  sjednici biti razmatrane strukturalne izmjene drugostupanjskog suđenja i odnos Ministarstva pravosuđa i uprave prema najvišem sudu kod izrade nacrta zakonskih izmjena.