primit će i izbjeglice

Velika Britanija šalje 30 milijuna funti u afganistansko susjedstvo: Od vitalnog je značaja da pomognemo onima koji bježe

03.09.2021 u 06:49

Bionic
Reading

Velika Britanija objavila je u petak da će uputiti 30 milijuna funti kao potporu zemljama u afganistanskom susjedstvu koje se suočavaju s priljevom izbjeglica koje bježe iz Afganistana nakon što su talibani preuzeli vlast.

Britanska vlada izvijestila je da će 10 milijuna funti odmah biti stavljeno na raspolaganje UNHCR-u, agenciji za izbjeglice Ujedinjenih naroda, kao i drugim humanitarnim organizacijama, a za pomoć u skloništima i sanitarnim čvorovima na granicama.

Ostatak će otići zemljama koje su suočene s dolaskom značajnog broja afganistanskih izbjeglica, a kako bi im mogle pružile osnovne usluge i potrepštine, navedeno je.

"Od vitalnog je značaja da pomognemo onima koji bježe iz Afganistana i ne dopustimo da tamošnja kriza naruši stabilnost u regiji", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

UNHCR je procijenio da bi do kraja godine Afganistan moglo napustiti oko pola milijuna građana,a da mnogi koji bježe idu prema Pakistanu, dok se primjerice susjedni Tadžikistan obavezao prihvatiti 100 tisuća izbjeglica.

I sama Britanija je rekla da će prihvatiti oko 20 tisuća afganistanskih izbjeglica, a ranije ovog mjeseca najavila je da će u ovoj godini udvostručiti humanitarnu i razvojnu pomoć Afganistanu, na 286 milijuna funti.