jačanje obrane

Velika Britanija će Ukrajini poslati protuzračne projektile AMRAAM

13.10.2022 u 08:02

Bionic
Reading

Velika Britanija će poslati protuzračne projektile AMRAAM Ukrajini kako bi joj pomogla u obrani njezinog neba od ruskih napada, najavio je britanski ministar obrane Ben Wallace

AMRAAM je prvi britanski raketni sustav doniran Ukrajini koji može oboriti krstareće projektile.

Nove rakete protuzračne obrane trebale bi pomoći u zaštiti ukrajinske infrastrukture nakon što je Moskva ovaj tjedan pokrenula val smrtonosnih raketnih i bespilotnih napada na gradove i elektrane u zemlji.

Velika Britanija i njezini saveznici u G7 nakon toga su ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove snage optužili za ratne zločine, te obećali da će "nastaviti pružati financijsku, humanitarnu, vojnu, diplomatsku i pravnu potporu i... čvrsto stajati uz Ukrajinu sve dok to bude trebalo."

Promjena strategije Kremlja na napade na civilna područja i infrastrukturu došla je kao odmazda za eksploziju koja je oštetila strateški i simbolički važan Kerčki most, koji povezuje Rusiju s anektiranim poluotokom Krimom.

Velika Britanija i druge zapadne vlade isporučuju nove sustave oružja Ukrajini ili se spremaju pružiti dodatnu pomoć.

Rakete AMRAAM bit će isporučene sljedećih tjedana kako bi se koristile s protuzračnim obrambenim sustavima NASAMS koji su obećale Sjedinjene Države, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Izvor: tportal.hr

Najnoviji paket britanske opreme također uključuje stotine drugih projektila protuzračne obrane i bespilotnih letjelica, kao i daljnjih 18 topničkih haubica.

"Posljednji neselektivni napadi Rusije na civilna područja u Ukrajini zahtijevaju daljnju potporu onima koji žele obraniti svoju naciju. Stoga sam danas odobrio opskrbu Ukrajine protuzračnim projektilima AMRAAM", rekao je Wallace.

"Ovo oružje pomoći će Ukrajini da obrani svoje nebo od napada i ojača svoju ukupnu proturaketnu obranu zajedno s američkim NASAMS-ima."

Ministri obrane NATO-a razgovarali su u srijedu u Bruxellesu o dodatnoj potpori Ukrajini, a daljnji razgovori trebali bi se održati u četvrtak.

Britanija će također dati 10 milijuna funti u paket financiranja vojnog saveza za pomoć u pružanju humanitarne pomoći Ukrajini, uključujući zimsku odjeću, skloništa, generatore, kamione s gorivom i kola hitne pomoći.

Ujedinjeno Kraljevstvo je ranije opskrbljivalo Kijev raznim oružjem, uključujući lanser protutenkovskih projektila NLAW, koji se smatrao ključnim u početnoj obrani od invazije Moskve.