usvojena rezolucija

Opća skupština UN-a osudila Putinovu aneksiju ukrajinskih regija, samo četiri zemlje podržale Rusiju

12.10.2022 u 23:12

Bionic
Reading

Velikom većinom glasova Opća je skupština UN-a usvojila rezoluciju koja osuđuje ruski pokušaj nelegalne aneksije ukrajinskog teritorija. Rezoluciju koja brani teritorijalni integritet Ukrajine i štiti principe Povelje UN-a podržale su 143 države, suzdržano je bilo 35 zemalja.

Protiv rezolucije je bilo pet država, Rusiji su se pridružile Bjelorusija, Nikaragva, Sirija i Sjeverna Koreja.

Glasovanje je pokazalo da Rusija gubi dipomatsku bitku na međunarodnoj sceni, saveznici Moskve na East Riveru, uključujući Kinu i Indiju, ostali su suzdržani kod glasovanja, javio je HRT. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio se svim zemljama, njih 143, koje su poduprle rezoluciju o teritorijalnom integritetu Ukrajine. Nazvao ju je povijesnom.

Većina diplomata u svojim je obraćanjima osudila pokušaj nasilnog mijenjanja granica u Ukrajini. Hrvatski veleposlanik pri UN-u Ivan Šimonović u svojem je govoru nezakonitu aneksiju privremeno okupiranih područja nazvao najnovijim u nizu zločina koje je Rusija počinila od početka agresije na Ukrajinu.

'Kakva to pohlepa za imperijalnom vlašću i otimanjem zemlje potiče vodstvo najveću zemlju na svijetu da anektira teritorije svojih bratskih susjeda, da žrtvuje desetke tisuća života Ukrajinaca, ali i vlastitih građana za taj mučni plan? Da izloži nesigurnosti u opskrbi hranom, nestašici energije, nazadovanju u razvoju i opasnosti od mogućeg nuklearnog Armagedona cijeli svijet?', rekao je u svojem obraćanju.

Rusku agresiju u Ukrajini nazvao je vrstom pohlepe koja može progutati cijeli naš planet.

'Glas za ovu rezoluciju glas je za pravedan mir u Ukrajini, kao i za ponovnu uspostavu vladavine prava u međunarodnim odnosima', poručio je hrvatski diplomat. Za raspravu se prijavilo više od 80 govornika, glasovanje se očekuje tijekom dana.

  • +2
Opće skupština UN-a osudila je rusku aneksiju ukrajinskih regija Izvor: Profimedia / Autor: Ed JONES / AFP / Profimedia