VOJNA POMOĆ

SAD će ubrzati dostavu protuzračnih obrambenih sustava NASAMS Ukrajini

11.10.2022 u 20:47

Bionic
Reading

SAD ubrzava pošiljku sofisticiranih protuzračnih obrambenih sustava NASAMS Ukrajini, rekao je u utorak glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće John Kirby, nakon razarajućeg raketiranja ruskih snaga.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju u telefonskom pozivu u ponedjeljak podršku u zračnoj obrani zemlje dok su stanovnici Kijeva tražili utočište od napada.

SAD je dosad odobrio slanje ukupno osam Nacionalnih naprednih raketnih sustava zemlja-zrak (NASAMS), očekuje se da će se dva dostaviti uskoro, a da će preostalih šest pristići u duljem razdoblju.

"Mislim da smo na putu da dobijemo prva dva u bliskoj budućnosti", rekao je Kirby tijekom brifinga za medije. "Trenutno smo zainteresirani za ubrzavanje isporuke NASAMS-a Ukrajini što je prije moguće."

SAD je od početka ruske invazije 24. veljače osigurao više od 16.8 milijardi dolara sigurnosne pomoći i uveo opsežan niz ekonomskih sankcija Moskvi zbog njezina djelovanja u Ukrajini.