PRIJETNJA SIGURNOSTI

Velika akcija protiv radikalnih islamista u Njemačkoj

13.03.2013 u 13:15

Bionic
Reading

Više stotina njemačkih policajaca u nekoliko pokrajina krenulo u raciju protiv radikalno-islamističkih salafista koji djeluju u toj zemlji. Cilj akcije je da se zaplijene materijali i dokumenti organizacije, koju je država zabranila

'Salafizmus, onako kako ga zastupaju grupe koje smo zabranili, nespojiv je s našim demokratskim poretkom', rekao je savezni ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friedrich.
Današnji angažman policije i racija u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Hesenu i drugim pokrajinama, treba, također, doprinijeti ukidanju struktura tih zabranjenih organizacija - salafističke Gruppe DawaFFM i još jedne islamističke zabranjene grupe, prenose mediji. U Njemačkoj, kako pokazuju podaci nadležnih sigurnosnih službi, raste broj salafista i 2011. godine bilo je oko 3.800, a sada 4.500 ljudi.

Radikalni salafisti su prošle godine u pješačkim zonama velikih njemačkih gradova i u prijestolnici Berlinu besplatno dijelili Kuran, što je naišlo na kritike i upozorenja da je riječ o opasnoj propagandi ekstremističke ideologije. 'Radi se o salafističkoj propagandi i regrutiranju pripadnika. Kuran je tu samo instrument', rekao je tada glasnogovornik Službe za zaštitu ustavnog poretka Bodo Becker. Salafisti su, zapravo, kažu eksperti, zagovornici vraćanja na izvorni islam.

Oni tvrde da upravo njihova uvjerenja predstavljaju onaj izvorni i čisti islam, koji su prakticirale prve tri generacije muslimana. Posebno ističu da oni najdosljednije slijede islamski monoteizam (tovhid). Salafisti je naziv koji se danas najčešće koristi i za vehabite, kako u Saudijskoj Arabiji, tako i u drugim zemljama. U svijetu se, kako kažu eksperti za pitanje islama, salafisti obično međusobno dijele u vezi s pitanjem da li je dozvoljeno korištenje sile kako bi otpadnici, nevjernici bili preobraćeni u islam ili kako bi sljedbenici drugih islamskih učenja bili vraćeni na izvorni islam. Ova islamska fundamentalistička grupa angažira i teroriste samoubojice, kažu eksperti.