NEMA RECESIJE

Veleposlanici bez krize s plaćama i do 60.000 kuna

Bionic
Reading

Hoće li se i koliko u aktualnoj recesiji i sveopćoj štednji srezati i troškovi u golemom i skupom diplomatskom aparatu Hrvatske, još nije poznato

Prema podacima do kojih je došla Slobodna, a koji su vrijedili i za prošlu godinu, primjerice, mjesečna plaća smijenjenog Nevena Jurice, još dok je bio veleposlanik u Washingtonu, iznosila je više od 60 tisuća kuna. Sada bi tu plaću na istoj dužnosti trebala primati Kolinda Grabar-Kitarović, piše Jutranji list

Osobne usluge 600.000 kuna

Troškovi hrvatskog diplomatskog predstavništva u Ottawi (Kanada)u 2007. godini iznosili su 941.900 kanadskih dolara (oko 4,5 milijunakuna).Gotovo trećina tog iznosa otišla je za plaće, a na ime“intelektualnih i osobnih usluga”, “usluga promidžbe i informiranja” te“reprezentacija i protokolarnih obveza” veleposlanica Vesela Mrđen Korać (čiji je suprug razbio službeno vozilo veleposlanstva) potrošila je 125 tisuća dolara (600 tisuća kuna).

Veleposlanici rekorderi po plaćama primaju čak i do tri puta više novca od svojih šefova – ministra vanjskih poslova, premijera i predsjednika Republike.

Plaće veleposlanika utvrđuju se na temelju pravilnika, a na njezinu visinu, među ostalim, utječe razina troškova u gradu u kojem stoluju, kao i koeficijenti koji rastu sukladno težim uvjetima života i rada u pojedinoj zemlji.

Poznato je, primjerice, da su troškovi života u Oslu (Norveška) znatno viši nego u Tirani (Albanija), ali je zato koeficijent viši za Tiranu jer je riječ o neprivlačnoj destinaciji za koju se kandidati baš i ne nadmeću.

Iznad 60 tisuća kuna plaća je i hrvatskog veleposlanika u Londonu (trenutačno je na toj dužnosti Ivica Tomić), a nešto manje od tog iznosa prima i hrvatski veleposlanik u Izraelu (trenutačno Marica Matković).

Osim plaće, veleposlanici imaju i druge povlastice kao što su besplatne rezidencije u kojima žive, potrošačke kartice za reprezentaciju i mnoge druge beneficije.

Prema podacima iz MVPEI-a, godišnji troškovi veleposlanstava i konzulata po svijetu porezne obveznike ove zemlje stoje oko 500 milijuna kuna, od čega značajan dio ide na plaće diplomata i drugih zaposlenika kojih ukupno u diplomatsko-konzularnoj mreži ima oko tisuću.

Ipak, ne primaju svi veleposlanici rekordne plaće od 60 tisuća kuna mjesečno. Raspon plaća, ovisno o destinacijama, kreće se od 30 do 60 tisuća kuna. Hrvatski veleposlanik u zemljama članicama Europske unije zarađuje prosječno oko 30 tisuća kuna, a u izvaneuropskim zemljama i u multilateralnim međunarodnim organizacijama prosječne su plaće ambasadora 35 tisuća kuna.