anica djamić

Veleposlanica RH u Ukrajini: Neprijatelju je bilo važno da ostanemo bez struje, plina, vode... Preživjet ćemo zimu

22.11.2022 u 20:19

Bionic
Reading

Anica Djamić, hrvatska veleposlanica u Ukrajini, prokomentirala je posljedice ruskih raketnih napada na elektroenergetski sustav

Iz Kijeva se za središnji Dnevnik javio novinar Miro Aščić koji je razgovarao s hrvatskom veleposlanicom Anicom Djamić.

'Bili su veliki napadi na energetsku infrastrukturu jer je neprijatelju bilo važno da ostanemo bez struje, plina, vode u mjeri u kojoj je to moguće. To se i dogodilo pa Kijev i kijevska oblast, srce Ukrajine, sada trpe veliku štetu. Naime, gradsko poglavarstvo odgovorilo je hitnim mjerama i uvedene su redukcije struje', kazala je Djamić za HTV. Navela je primjer za svoj stan i kazala kako imaju četiri redukcije dnevno po tri sata, ali i izvan tog vremena moguća je redukcija i treba se prilagoditi.

'Svi mi kažu, lako je kada znamo kada će biti redukcija. Ali teže nam se prilagoditi na iznenadna isključenja jer su mnogi ostali zaglavljeni u liftovima, nestaje tople vode, struje. Osim toga, u Kijevu više ne voze trolejbusi, štednja se uvela i u tom segmentu', kazala je Djamić.

Kako preživjeti zimu u Ukrajini?

Na pitanje može li Ukrajina izdržati na niskim temperaturama, koje se spuštaju i do -15, kada mi moglo doći do potpunog kolapsa energetskog sustava, Djamić je kazala kako se nada da do toga neće doći te da ukrajinske i kijevske vlasti o tome vode računa. 'Ukrajinski narod ima neizmjernu želju oduprijeti se neprijatelju dostojanstveno, a to znači prihvatiti ove nemoguće uvjete i preživjeti zimu. Kakav će biti rezultat, to nitko ne zna, ali vjerujemo da će uz solidarnost građana i pomoć drugih zemalja to biti moguće', rekla je.

'Ovo što se dogodilo na južnom bojištu daje veliki zamah ukrajinskim vojnicima i vjerujem da će nastaviti tim putem, a kako će se stvari dalje razvijati, ovisi i o drugoj strani', zaključila je Djamić.

  • +34
Rat u Ukrajini 22.11.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik