za 9 tisuća

Većina potražitelja azila na Lezbosu smještena u novom privremenom logoru

19.09.2020 u 14:04

Bionic
Reading

U novi, na brzinu podignuti logor na grčkom otoku Lezbosu, smješteno je 9.000 tražitelja azila od njih 12.700 koji su prije desetak dana izgubili krov nad glavom kada je požar uništio kamp Moriju, objavilo je ministarstvo migracija u subotu.

Novi logor kapaciteta od 8.000 do 10.000 ljudi, podignut je na lokaciji nekih tri kilometara od luke Mytilene.

Šestero mladih Afganistanaca optuženo je za podmetanje požara, a četvero od njih treba u subotu dati iskaz pred istražnim sucem.

Pošto su danima kampirali na otvorenom na cesti koja povezuje Moriju s Mytilenama, boraveći na asfaltu, napuštenim kućama ili na poljima, stanovnici Morije počeli su zadnjih dana ulaziti u novi kamp pod pritiskom policije koja je odlučila isprazniti prometnice.

Brojni migranti odbijali su ući u novi kamp strahujući da će ponovno biti blokirati u teškim uvjetima kao u Moriji gdje su mjesecima, a neki i godinama čekali da budu premješteni s otoka na grčko kopno.

Policijska operacija u četvrtak i prijetnja migrantima da njihovi zahtjevi za azil neće ući u obradu budu li odbijali suradnju, razlog su što su tisuće njih konačno popustile i ušle u novi logor.

UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (HCR) reklo je da podržava novi kamp "kao privremeno rješenje", ali i upozorilo da će biti neprihvatljivo ako privremeno rješenje preraste u stalno.

"Grčke vlasti moraju objasniti kako vide budućnost ovog smještaja", napisao je HCR.

  • +3
Migranti nakon požara u kampu Morija Izvor: EPA / Autor: ORESTIS PANAGIOTOU

Svaki tražitelj azila prije ulaska u novi kamp mora se testirati na Covid-19. Do danas je potvrđeno 214 slučajeva, objavilo je ministarstvo za migracije. 

Prihvatni centri za migrante diljem Grčke u izolaciji su od sredine ožujka zbog Covida-19. UN-ov HCR i nevladine udruge neprestance ulažu prigovore na tu mjere jer se izolacija za ostatak Grčke počela ukidati početkom svibnja. 

Prvi požar u Moriji noću s 8. na 9. rujna izbio je nakon identifikacije 35 osoba pozitivnih na Covid-19.