U RUSIJI

Većina od 30 članova Greenpeacea oslobođena

22.11.2013 u 22:59

Bionic
Reading

Gotovo svi članovi posade Greenpeaceova broda koji je u rujnu zadržan u Rusiji izašli su u petak iz zatvora uz jamčevinu, ali je međunarodni sud zatražio da im se osigura odlazak iz zemlje

Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu kojemu se žalila Nizozemska, pod čijom zastavom je plovio Arctic Sunrise, naredio je da se ukine zapljena broda uz isplatu jamčevine od 3,6 milijuna eura i da se stranim članovima posade omogući da napuste zemlju.

To UN-ovo pravosudno tijelo nadležno za rješavanje međunarodnih pomorskih sporova u svojoj odluci je zatražilo od Rusije da dopusti 'svim zadržanim osobama (...) da napuste teritorij i pomorska područja pod njezinom jurisdikcijom'.

Strani članovi posade koji su oslobođeni uz jamčevinu od 2 milijuna rubalja svaki (45.000 eura) ne mogu napustiti ruski teritorij po odluci sudova u Sankt Peterburgu, rekao je za agenciju France Presse izvršni direktor Greenpeacea Kumi Naido koji je nazočio raspravi u Hamburgu.

'Odlukom o oslobađanju uz jamčevinu dosad je obuhvaćeno 29 članova posade, 23 je već pušteno na slobodu. Naši ruski kolege već su se vratili kući u Moskvi, ali ostatak naših kolega iz cijeloga svijeta još nema pravo napustiti zemlju', kazao je.

U srijedu i u četvrtak pušteno je jedanaestero članova posade. Samo jednom aktivistu Greenpeacea, Australcu Colinu Russellu pritvor je produljen do 24. veljače. Nešto ranije u petak ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se ruske vlasti ne kane miješati u taj slučaj.

'Ruski politički vrh ne kani se miješati u ovo suđenje', kazao je Putin nakon razgovora s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom u Sankt Peterburgu. Greenpeaceov brod 'Arctic Sunrise' zaustavila je i pregledala ruska obalna straža u Barentsovu moru 19. rujna. Posada s 30 ljudi, među kojima je bilo 28 aktivista nevladine organizacije iz osamnaest zemalja svijeta, privedena je i zatvorena.

Trideset osoba uhićenih u rujnu optuženo je za piratstvo a poslije, koncem listopada, za huliganstvo.