PRILAGODBA ZAKONU O OTPADU

Većina gradova uskladila naplatu smećarine

01.06.2010 u 09:44

Bionic
Reading

Većina hrvaskih gradova prilagodila je naplatu odvoza smeća izmijenjenom Zakonu o otpadu, ali pojedini gradovi, poput Zagreba, nove sustave nisu uveli iako se nove odredbe primjenjuju od 1. siječnja ove godine. Ministarstvo zaštite okoliša prikupilo je podatke iz 88 gradova koji pokazuju da su komunalne tvrtke naplatu odvoza smeća po kvadraturi stana zamijenile naplatom po volumenu, količini ili brojnosti kućanstva

'Većina gradova odlučila se za obračun po volumenu otpada, odnosno volumenu posude. Tako su neki gradovi u obračunu prema volumenu propisali volumen posude, a za zaduženje posudom, podloga je površina korisnog prostora, odnosno kod poslovnih prostora često i vrsta djelatnosti. Neki gradovi su zadužili korisnike određenim volumenom posude prema broju članova kućanstva ili prema domaćinstvu kao cjelini. Neki gradovi obračunavaju po litri otpada, pa čak i po potrošnji vode', izvijestila nas je glasnogovornica MZOPUG-a Kata Gojević.

Ne mogu prebrojiti stanare

U zagrebačkoj Čistoći kažu da se sa Zakonom o otpadu neće moći uskladiti sve do jeseni. U toj tvrtki odlučili su odvoz smeća naplaćivati po broju stanara u kućanstvu. Problem je, tvrdi Ivica Lovrin iz te podružnice Zagrebačkog holdinga, upravo u utvrđivanju broja stanara. 'U Vodoopskrbi smo dobili podatke o brojnosti kućanstava u starim zgradama jer one imaju zajednički vodomjer. Međutim, u novogradnjama vodomjeri su ugrađeni u svaki stan zasebno, a Vodoopskrba ne barata podatkom o broju stanara u tim stanovima', objašnjava Lovrin. Stoga je Čistoća prošli mjesec putem uplatnica građane pozvala da sami prijavi broj članova svog kućanstva, ali povratna informacija ih je nemalo iznenadila. 'Prvo, imali smo slab odaziv. Drugo, ispalo je da većini kućanstava koja su odgovorila živi po jedan član', ispričao je Lovrin.

Budući da dio Zagrepčana ne želi surađivati, zaključuje, jedino što ostaje je u novogradnji naplaćivati smećarinu po kvadraturi stana. K tome, do pune primjene zakona doći će tek za pet mjeseci. 'Mislim da preduvjete za primjenu novih odredbi zakona nećemo moći stvoriti prije rujna ove godine', ocjenio je Lovrin.

Baranjskoj čistoći jednaki prihodi

Svjesni teškoća u prebrojavanju stanara, u Belom Manastiru jednostavno su kvadraturu preračunali u volumen. 'Osnovna jedinica za kućanstva je kanta od 120 litara, a pravne osobe uslugu će plaćati po kvadraturi. Cifre smo dobili tako da smo kvadrate preračunali u indekse i pomnožili s osnovnom jedinicom, odnosno sa 120 litara', objasnio nam je direktor Baranjske čistoće Vjekoslav Perišin, dodavši da će stambene zgrade dobivati kante od 1.100 litara.

Perišin kaže da će belomanastirskom komunalcu prihodi ostati jednaki: 'Neki dobivaju veće, neki manje iznose računa, a naš prihod ostat će jednak.' Najavio je da će građani uskoro moći i odvajati koristan otpad u posebne kante. 'Nabavit ćemo dvije vrste kanti, jednu za neupotrebljiv, a drugu za koristan otpad, poput papira, stakla, plastike. Drugu kantu odvozit ćemo besplatno', kazao je Perišin, ali nije mogao odrediti kada će kante biti u primjeni. Preduvjet je, kaže, izgradnja i opremanje sortirnice otpada iz koje će Baranjska čistoća koristan otpad slati dalje na obradu specijaliziranim tvrtkama.

U Osijeku tri vrste kanti


U osječkom Unikomu
već su krenuli s besplatnim odvozom korisnog otpada, ali zasad samo papira. Lani je pilot projektom samo u prigradskim naseljima Josipovcu i Višnjevcu prikupljeno 60 tona otpadnog papira, a ove godine akcija se proširila na cijelo područje Osijeka. Unikom se od početka godine novim odredbama Zakona o otpadu prilagodio naplaćivanjem smećarine po posudama volumena od 60 do 110 litara. Kante se kućanstvima dodjeljuju ovisno o broju članova, a za poslovne subjekte ovisno o površini poslovnog prostora i vrsti djelatnosti. Građani se mogu odlučiti i na dodatne količine otpada, ali ga moraju odložiti u posebnu vrećicu koju po 10 kuna kupuju u Unikomu. Neoznačene vrećice komunalci neće odvoziti, čime se građane potiče na smanjenje stvaranja otpada.

U Udruzi gradova kažu da znaju za poteškoće s prilagodbama, ali da zasad neće reagirati kao krajem prošle godine, kada su tražili odgodu primjene zakona. 'Na naš zahtjev dobili smo oštru odbijenicu iz Ministarstva zaštite okoliša jer da smo imali godinu i pol dana za pripreme, tako da ćemo sada reagirati ako baš nešto bude osobito problematično', rekla je koordinatorica poslova udruge Nives Kopajtich. U međuvremenu, gradovima koji budu izigravali Zakon o otpadu prijeti kazna od pola milijuna kuna.