36 POSTO SLUTI NOVE IZBORE

Većina građana misli da će Vlada izdržati do kraja mandata

23.04.2016 u 20:11

Bionic
Reading

Prije mjesec dana 51 posto ispitanih u sklopu istraživanja Crobarometar kojeg provodi IPSOS smatralo je da će trenutna Vlada odraditi mandat do kraja, a ovog mjeseca taj postotak popeo se na 58 posto. Da ćemo završiti na prijevremenim izborima sada smatra 36 posto ispitanih

Prema istraživanju Crobarometra Dnevnika Nove TV za travanj pesimizam u Lijepoj našoj i dalje raste. Da Hrvatska ne ide u dobrom smjeru smatra 64 posto građana, a što je dva posto više nego u ožujku.

Kako donosi Dnevnik.hr HDZ u travnju uživa potporu 29,0 posto birača, a SDP može računati na 28,6 posto birača. Most je mjesec završio na 6,9 posto.

Porastao je broj građana koji misle da će vlada odraditi mandat do kraja i sada je njih 58 posto, a još prije mjesec dana bilo ih je 51 posto. Smanjio se broj onih koji misle da ćemo na prijevremene izbore, njih 36 posto.

Vladine politike podupire 47 posto birača, više nego prije mjesec dana kada su one bile u manjini. Istodobno 42 posto birača ne podupire vladine politike. I jedna i druga skupina građana već treći mjesec rastu.

Međutim, i dalje je iznimno visok postotak onih koji smatraju da zemlja ide u lošem smjeru – 64 posto građana. Tako je već četiri mjeseca. Istodobno pada i optimizam da Hrvatska ide u dobrom smjeru: sada to misli 28 posto ispitanika. Njih osam posto odgovorilo je da ne zna.

Preko 80 posto HDZ-ovih birača misli da zemlja ide u dobrom smjeru i svaki drugi birač MOST-a.

ŽIVI ZID je postojan sa 6,8 posto potpore. Bandić Milan 365 u ovom trenutku uživa potporu 4,6 posto birača, a slijede stranke ispod jedan posto. HNS s novim predsjednikom ima potporu od 1,8 posto, HSU je na 1,7, IDSje na 1,6 posto. BUZ je na 1,5 posto potpore. HSS s novim predsjednikom može računati na 1,4 posto. HSP Ante Starcević također ima potporu 1,4 posto birača. Narodna stranka reformisti ima 1,2 posto. Orah i Nezavisni Stipe Petrina imaju po 1 posto potpore.

Ostale stranke zajedno imaju 4,4 posto potpore. Neodlučnih je birača 7,2 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 964 ispitanika u razdoblju od prvog do 21. ovog mjeseca.