REVOLUCIONARNI MARINI

Vatikanski nadbiskup podržava istospolne zajednice!

23.04.2013 u 11:30

Bionic
Reading

Nekadašnji komornik pape Ivana Pavla II i Benedikta XVI, nadbiskup Piero Marini, u intervjuu za kostarikanski La Nación kazao je kako postoji potreba za nekom vrstom ozakonjenja istospolnih zajednica, piše crol.hr

Na pitanje o tome što misli o sekularizaciji Kostarike, kazao je kako je to, primjerice, u Europi, već realnost. 'Crkva i država ne bi smjele biti neprijatelji. U tim raspravama o sekularizaciji nužno je, recimo, priznati istospolne zajednice jer mnogi parovi pate zbog nepoštivanja njihovih prava. Jedino se to ne može zvati brakom', dodao je.

Crol.hr podsjeća kako je stajalište Piera Marinija slično mišljenju nadbiskupa Vincenza Paglie koji je prije dva mjeseca kazao kako 'istospolnim parovima čim prije treba dati njihova prava'.

Premda Marini ne može utjecati na politiku Vatikana prema gej brakovima, poznavatelji vatikanskih prilika smatraju kako bi njegovi i Paglijini komentari mogli otvoriti i ta pitanja.

Marini je sličan stav izrazio i početkom veljače na vatikanskoj tiskovnoj konferenciji, kazavši da, premda se Crkva protivi 'alternativnim' bračnim zajednicama, mogla bi prihvatiti 'izvjesna zakonska rješenja' kojima bi se zaštitila ljudska prava.

U intervjuu je prilično nedvosmisleno prokomentirao i novoizabranog papu Franju: 'To je poput svježeg zraka, prozor u proljeće i nadu. Dosad smo se gušili u smradu močvare. Bojali smo se svega, naročito uz probleme poput Vatileaksa i pedofilskih skandala. Uz Franju je sve pozitivnije jer je on sâm takav, i to predstavlja novu nadu.'.