CRKVENI PREDATORI

Vatikan sabotirao istragu o svećenicima pedofilima

27.11.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Vatikan je ignorirao službene zahtjeve irskih istražitelja za informacijama, pokazao je uvid u istragu seksualnih delikata koje su počinili katolički svećenici u Irskoj. Više stotina, ako ne i tisuća djece i maloljetnika premlaćivano je, silovano i ponižavano u crkvenim institucijama, sirotištima i domovima diljem zemlje

Istražitelji su tražili detalje iz izvještaja koji je Dublinska nadbiskupija poslala Vatikanu 2006. godine. Vatikan nije službeno odgovorio, već je poručio irskom ministarstvu vanjskih poslova da je zahtjev 'prošao kroz odgovarajuće diplomatske kanale'.

Istraga je osudila crkvene poglavare za višedesetljetno zataškavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja. Izvještaj Istražne komisije za Dublinsku nadbiskupiju, objavljen u četvrtak, pokriva razdoblje od 1975. do 2004. godine.

Policija zataškavala skandal

Izvještaj je pokazao i da su u zatašakavanju povremeno sudjelovalivisoki policijski dužnosnici, a predstavnik irske policije FachtnaMurphy već se ispričao zbog propusta u zaštiti žrtava. Žrtve sada traže da se slične istrage provedu u svakoj katoličkoj biskupiji u Irskoj.

Prema izvještaju, koji je objavio irski ministar pravosuđa Dermot Ahern, većina svećenika 'okretala je glave' od zlostavljanja, a samo su pojedinci prenosili žalbe svojim nadređenima.

Komisija je naglasila da je bila neovisna o vladi te stoga uporabu diplomatskih kanala nije smatrala odgovarajućim načinom za traženje informacija. Zahtjev za informacijama u potpunosti je ignorirao i papinski nuncij u Dublinu, kojemu se komisija obratila u veljači 2007. s molbom da im proslijedi sve relevantne dokumente.

Vatikan je izjavio za The Irish Times da je riječ o 'stvari za lokalnu crkvu'. Prema tumačenju vatikanskog glasnogovornika, diplomatska je praksa da zahtjevi Vatikanu idu kroz diplomatske kanale, u ovom slučaju kroz ministarstvo vanjskih poslova u Dublinu i irsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici u Rimu.

Poglavar Katoličke crkve u Irskoj, kardinal Sean Brady, izrazio je duboko žaljenje i sram zbog seksualnog zlostavljanja djece koje je razotkrilo izvješće. Brady se ispričao i zbog načina na koji je Crkva zataškavala zlostavljanja. Isto je učinio i dublinski nadbiskup Diarmuid Martin, koji je naglasio da je seksualno zlostavljanje djeteta i zločin po zakonu i veliki grijeh po Crkvi.

Podsjetimo, Pandorina kutija otvorena je još u svibnju, kada je objavljen tzv. Ryanov izvještaj, nastao je na temelju istrage o razdoblju od tridesetih do sedamdesetih godina 20. stoljeća.  Otkriveno je da su redovnici u sustavu danas uglavnom zatvorenih popravnih domova bičevali, tjerali na ropski rad i grupno silovali dječake. Red Kršćanske braće nekad je bio najjači organizator muških domova u Irskoj, a danas nudi odštetu: 30 milijuna eura za vladinu zakladu, četiri miljuna za psihoterapiju i 127 milijuna za školska igrališta.