moralno prihvatljivo

Vatikan dopušta cjepiva protiv covida proizvedena iz stanica tkiva pobačenih fetusa

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 21.12.2020 16:12
  • Objavljeno 21.12.2020 u 16:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sveta Stolica poručila je u ponedjeljak katolicima kako je moralno prihvatljivo koristiti cjepiva protiv covida-19 čak i ako su za njihovu proizvodnju korištene stanice iz tkiva pobačenih fetusa

Tumačenje Kongregacije za nauk vjere glasi kako su takva cjepiva dopuštena sve dok ne postoji alternativa.

Kako je ranije u odvojenoj izjavi američkim katolicima prošlog tjedna pojasnila Biskupska konferencija SAD-a, cjepiva koja su proizvele tvrtke Pfizer i Moderna u određenoj su mjeri povezana sa stanicama tkiva fetusa pobačenih u prošlom stoljeću.

Pojašnjenje koje je stiglo iz Vatikana navodi kako je davanje moralnog legitmiteta uporabi takvog cjepiva temeljeno na načelu "različitih stupnjeva odgovornosti za suradnju u zlu".

To, prema tumačenju, znači kako zbog činjenice da pandemija predstavlja tako veliku opasnost ovakva cjepiva se mogu korisiti "sukladno savjesti i uz spoznaju da to ne predstavlja sudjelovanje u pobačaju iz kojega potječu stanice korištene za proizvodnju cjepiva".

U nedostatku sigurnog cjepiva koje potječe iz drugih izvora "moralno je prihvatljivo primiti cjepivo za covid-19 u kojemu su tijekom istraživanja i proizvodnje korištene stanice pobačenih festusa".

Velika Britanija prva na svijetu odobrila cjepivo protiv koronavirusa Pfizer/BioNTech

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Američki su biskupi objavili kako su u cjepivima korištene stanične linije dobivene iz dva pobačaja obavljena u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća, a tumačenje iz Vatikana je kako uporaba takvog cjepiva "ne predstavlja samo po sebi niti neizravno opravdavanje pobačaja".

Farmaceutskoj industriji ipak je sugerirano kako bi trebala razviti cjepivo koje je poptuno etički prihvatljivo, a vladama i međunarodnim organizacijama je poručeno kako bi takvo cjepivo trebali učiniti dostupnim i siromašnim državama.

Tumačenje Vatkana odnosi se i na samo cijepljenje koje je dragovoljno ali se "preporučuje radi općeg dobra, a posebice kako bi se zaštitili najslabiji i najizloženiji (zarazi)".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!