POVIJESNI TRENUTAK

Europska unija odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha protiv koronavirusa: 'Vodili smo se samo znanstvenim dokazima'

  • Autor: B. S.
  • Zadnja izmjena 21.12.2020 16:21
  • Objavljeno 21.12.2020 u 15:11
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: EMA

Izvršna direktorica Europske agencije za lijekove Emer Cooke objavila je na tiskovnoj konferenciji u Amsterdamu da je odobreno cjepivo protiv koronavirusa proizvođača Pfizera i BioNTecha

'Znanstveno mišljenje EMA-e utire put za prvo odobrenje za upotrebu cjepiva u EU s odgovarajućim zaštitnim mjerama, kontrolama i obvezama', rekla je Cooke, naglasivši da je cjepivo odobreno za 11 tjedana, a inače takav proces traje godinu dana.

Cooke je dodala kako je ovako brzo odobrenje cjepiva posljedica 'nezapamćene mobilizacije i razmjene informacija između znanstvenika, industrije, regulatora, zdravstvenih radnika i pacijenata širom svijeta. Sigurnost cjepiva bila nam je na prvom mjestu, a u njegovu odobravanju vodili smo se isključivo znanstvenim dokazima i ničim drugim', naglasila je Cooke.

'Ponekad smo radili i 24 sata na dan kako bi ovo odobrenje što prije bilo moguće', podsjetila je.

Dodala je kako će ipak trebati proći neko vrijeme da bi se cjepivo distribuiralo po cijeloj Europskoj uniji. 'Nema dokaza da ovo cjepivo nije učinkovito protiv koronavirusa, no i dalje moramo nastaviti pridržavati se svih zaštitnih mjera, nositi maske te izbjegavati neposredan kontakt', rekla je Cooke.

Skladišta s cjepivom u tvornici Pfizera u belgijskom Puursu

Izvor: EPA / Autor: PFIZER / HANDOUT

Članice Europske unije, uključujući Njemačku, Austriju i Italiju, rekle su da planiraju početi cijepiti 27. prosinca dok Europa pokušava sustići Sjedinjene Države i Britaniju, u kojima je cijepljenje počelo ranije ovoga mjeseca.

Očekuje se da bi prve doze države članice trebale dobiti u subotu, a u nedjelju bi već započelo cijepljenje u nekim članicama, u drugima 28. i 29. prosinca.

Nakon Pfizerova i BioNTechova cjepiva, sljedeće koje je na redu ono je koje razvija Moderna. EMA je najavila da će o odobrenju tog cjepiva odlučivati 6. siječnja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!