U BERLINU O NACIZMU

Varufakis na burnoj presici zatražio mosni kredit

05.02.2015 u 15:24

Bionic
Reading

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble i njegov grčki kolega Janis Varufakis na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu iznijeli su, očekivano, različita viđenja otplate grčkog duga. Schäuble je poručio da je ponuda o slanju 500 njemačkih poreznika u Grčku još uvijek 'na stolu' jer joj je potrebna pomoć u reformi poreznog sustava

Ministar Varufakis istaknuo je da je vrijeme da se stane na kraj velikom ponižavanju koje je nametnuto Grčkoj.

'Nećemo se zaustaviti dok se ne obračunamo s utajom poreza u Grčkoj, ali i s rentijerima koji državi nanose štetu', rekao je Varufakis. Nijemcima je poručio da od Grčke mogu očekivati 'mahnitu razboritost' i političke programe koji će pomoći prosječnom Europljaninu.

'Očekujte od nas nepokolebljivu posvećenost tome da stvari nazivamo pravim imenima... snažnu makroekonomsku analizu i reforme koje djeluju. To su naše obaveze. Još uvijek nismo prisegnuli, a tražimo ono što je najdragocjenije - vrijeme. Potreban nam je mosni kredit kako bismo dobili vrijeme za pregovore s partnerima', rekao je Varufakis, dodajući da je kredit za premošćivanje duga do kraja svibnja nasušno potreban Grčkoj kako bi postigla dogovor s Europom.

Ocijenio je da je Europa na raskršću i da mora pronaći način na koji sačuvati svoja pravila bez gaženja cvijeta demokracije izjavama poput one da 'izbori ništa ne mijenjaju'.

'Kad se večeras vratim kući, zateći ću parlament u kojem treća stranka po snazi nije neonacistička, već nacistička stranka. Njemačka može biti ponosna na to kako je svrgnula svoju nacističku prošlost, ali sad je užasavajuća činjenica to da je nacizam u Njemačkoj u porastu', dodao je Varufakis.

Odgovarajući na pitanja novinara, Schäuble je potvrdio da je Grčka još uvijek u programu financijske pomoći, a koji je produljen za dva mjeseca jer nije ispunila neke od svojih ciljeva u 2014.

Nema ništa pogrešno u tome što političari daju predizborna obećanja, ukoliko ona nisu u suprotnosti s obavezama države. Europa djeluje jedino ako demokratski izabrani političari rade jedni s drugima nakon izbora', rekao je.

Varufakis je rekao da će grčka vlada napraviti sve što je u njezinoj moći kako bi izbjegla bankrot. Upozorio je na dva ključna problema postojećeg financijskog aranžmana: on nema nikakav učinak na najgore slučajeve korupcije i rentijerstva, već pokušava 'popraviti' Grčku odozdo prema gore umjesto obrnuto te daje prednost otplati duga umjesto oporavku grčkog gospodarstva - što znači da se Grčka nikada ne može oporaviti.