UZ PLAĆU

Varga sam sebi dodijelio honorarni posao?

07.11.2014 u 22:42

Bionic
Reading

Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika kaže da državni dužnosnici ne smiju biti u ugovornom odnosu s institucijama u kojima sami obavljaju neku funkciju. Zakon o sprječavanju sukoba interesa kaže da dužnosnik ne smije radi ostvarivanja prihoda obavljati druge poslove u smislu redovitog i stalnog zanimanja, a u javnost je danas izašao podatak da je aktualni ministar zdravlja Siniša Varga primao honorare od Kliničke bolnice Dubrava iako je u isto vrijeme bio ravnatelj HZZO-a

Gotovo dvije godine nakon što je postao ravnatelj HZZO-a s plaćom od 16.000 kuna, Siniša Varga svakog mjeseca je primao honorar od Kliničke bolnice Dubrava, u visini od 2000 do gotovo 5500 kuna, javlja HRT. Njegov glasnogovornik u tome ne vidi ništa sporno, novac je, kaže, dobivao za edukaciju kolege koji je Varginim odlaskom iz bolnice u Dubravi, trebao preuzeti njegovu specijalizaciju.

Sanacijski ravnatelj bolnice u Dubravi Marko Banić odbio je dati HRT-u na uvid ugovore s Vargom, dok stomatolozi ne žele javno govoriti o tome je li on jedini stručnjak za ugradnju epiteza, kirurških nadomjestaka lica i glave. Zašto bolnica skriva ugovor, i dalje nije jasno.

Novinarka Nataša Škaričić upozorava da je Varga zapravo sam sebi dodijelio honorarni posao. Bolnica je, naime, dopuštenje tražila od HZZO-a, kojemu je on tada bio ravnatelj.

Siniša Varga danas nije želio komentirati ovaj slučaj. U prijašnjim medijskim nastupima tvrdio je da mu se afere podmeću zbog uvođenja reda u javne nabave.

U Ministarstvu tvrde da kršenja zakona nije bilo, a danas su o svemu obavijestili i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

Do lipnja ove godine, kad je imenovan ministrom zdravlja, Vargi je bolnica isplatila oko 62.000 kuna. Sve je to, kažu u Ministarstvu, objavio u svojoj imovinskoj kartici.