NOVOSTI U ZDRAVSTVU

Varga: Nećemo posezati u džepove građana

05.05.2015 u 21:27

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga nacrt novog zakona o zdravstvenoj zaštiti i nacrt novog zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju poslao je na uvid svim sudionicima u zdravstvenom sustavu. I prije javne rasprave zakoni su naišli na brojne kritike koje se uglavnom svode na zaključak da je prijedlozima zakona otvoren put za privatizaciju zdravstvenog sustava

U izjavi za HTV ministar sve ovo opovrgava i tvrdi da se radi o izmjenama i dopunama zakona koje su usmjerene na poboljšanje zdravstvene zaštite, bolju dostupnost zdravstvene zaštite. Njima se ne podiže participacija i nema razloga za posezanje u džepove građana, istaknuo je Varga za HTV.

Prema njegovim riječima izuzetno je bitno da model financiranja sustava zdravstva ostaje na državnoj razini, da svaki pacijent bez obzira na njegovo materijalno stanje ima jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu. 'To je nešto što čuvamo kao vrednotu hrvatskog zdravstva i branit ćemo ga bez obzira što su oporbene stranke za razbijanje HZZO-a na manje jedinice, rasprodaju privatnicima. Protiv toga ćemo se boriti i u tom smjeru i idu ove izmjene zakona', naglasio je Varga.

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata (UHP) Marijo Drlje, gostujući u Hrvatskoj uživo, ocijenio je kako prijedlozi izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju ministra Siniše Varge predstavljaju nastavak agresivne tajkunizacije solidarnog javnog zdravstva. Udruga hrvatskih pacijenata još je 16. travnja poslala otvoreno pismo ministru Vargi s molbom da u reformu zdravstvenog sustava ne ulazi bez široke javne rasprave. Drlje je iznenađen kako taj njihov poziv nije naišao na reakciju nikoga iz oporbe. To nas navodi da čak pomislimo jesu li se HDZ i SDP dogovorili pacijentima iza leđa, rekao je Drlje.


Prema njegovu mišljenju, o tim bi se zakonskim prijedlozima trebalo razgovarati sa svim građanima, pa stoga predlažu referendum koji bi se proveo kada i parmalentarni izbori.

Spomenka Abveršek, predsjednica Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi, izjavila je kako se sindikati najviše protive hitnoj proceduri prema kojoj zakoni idu u izradu. Ona smatra da se u raspravu o zakonu trebaju uključiti osim socijalnih partnera i udruge, struka i građani.

Iz Ministarstva zdravlja priopćeno je da je održan sastanak sa socijalnim partnerima - sindikatima i poslodavcima, oko predloženih izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju na kojem je dogovoreno da će te zakone prije upućivanja u javnu raspravu raspraviti posebna radna skupina sastavljena od predstavnika Ministarstva, četiri reprezentativne sindikalne središnjice i HUP-a.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) kažu da su dogovoreni samo modaliteti daljnjeg rada socijalnih partnera na izradi finalnog teksta oba zakona. Na pitanje prijeti li privatizacija zdravstvenog sustava, iz HUP-a nisu dali konkretan odgovor. Poručuju samo da privatni zdravstveni sektor mora biti partner javnom sustavu.